4 februari 2012

Marinerad tofu

Marinera...
Jag tjatar med jämna mellanrum om tofu och allt man kan göra med det. Här kommer ett mer praktiskt inlägg med ett litet receptinslag till och med, för alla som kanske inte fattat grejen med tofu.

Naturell tofu smakar inget. Kanske är det därför det inte används så ofta som jag tycker att det borde. Men med en snabb marinad och tillagning har man helt plötsligt ett jättegott baslivsmedel. Fatta att jag var vegetarian i över tio år utan att någon berättade vad man kan göra med tofu!

Enkel tofu som huvudrätt - gör så här.
  • ...stek eller grilla...
    Köp naturell tofu. Har du tillgång till en asiatisk matbutik brukar de ha bra tofu, annars finns det i vanliga mataffärer också. 
  • Skiva eller tärna tofun i bitar som passar den rätt du ska göra. 
  • Rör ihop 1 del ljus soja, 1 del citronsaft, 1 del vatten och liite rökarom (smaka så det inte blir för starkt)
  • Häll marinaden över tofun. och låt det stå ett tag. Det behövs inte så länge, marinaden ger smak redan efter typ en timme, men det kan gärna stå över natten också.
  • Stek i lite olja, låt det bli en fin knaprig stekyta. (eller grilla på sommaren…)
...dagens husman.
Används till… ja allt du vill. Detta ersätter kött och fisk på alla möjliga sätt. Idag blev det stekt tofu med potatis och stuvad bladspenat. Förr skulle det legat fisk på tallriken om jag ville ha potatis och spenat. Jag är mätt och belåten när jag skriver det här.

Tofutärningar över en sallad ersätter ost eller skinka. Hyvla tunna skivor, marinera och stek vegansk bacon. Låt den stekta tofun kallna och ät som snack eller på en matig macka. Eller gör vad sjutton du vill. Experimentera med kryddor i marinaden!

Åh vad jag längtar till den dagen sådan här tofu serveras som vegoalternativ på restaurangerna istället för torr quorn eller grillad aubergine som ingen blir mätt av.

Underbara vinterdag!

Edit 2013-07-12
Kolla gärna in snabbvarianten av stekt tofu här.

8 kommentarer:

Sarah sa...

Var får man tag på rökarom?

Karin sa...

Hej Sarah! Bra fråga, det skulle jag ju ha berättat.
Man kan köpa det på flaska i välsorterade mataffärer. Du hittar det oftast vid grillsåserna. Jag brukar köpa den här, som heter Liquid smoke: http://www.recepthjalpen.se/rokarom.html

Men var försiktig, det är väldigt stark smak!

L8 sa...

Toppeninlägg! Ska testa att hyvla och steka knaprigt. Har du speciella kryddor då? Tofu är också perfekt för barnplockmat. Lägger en länk till recept på tofuburgare http://gronmamma.blogspot.com/2010/12/lordagsmiddag.html

Karin sa...

Hej L8!
Den där burgaren verkar jättespännande ju! Sätter upp på matlistan - Tack :)

Nej jag har inga speciella kryddor för de hyvlade knaperstekta, men det finns ju inget som hindrar att du experimenterar. Jag är själv ganska fantasilös med kryddningar, så hittar du någon mumsig blandning får du gärna dela med dig.

Hållbart och njutbart sa...

Bra tips. ska genast testa och sedan servera i vår matbar på Hållbart och njutbart i Årsta. Vi serverar både soyaprodukter (tzay) och seitan men behöver fler alternativ. Tack./anna

Karin sa...

Hej Hållbart! Jag har bara hört gott om er och det är inte mindre än skandal att jag ännu inte lyckats ta mig över bron för ett besök hos er. Lovar bättring :)

Justina sa...

Tack för jättebra tips, jag är en av de som inte fattat grejen med tofu men nu ska jag absolut testa ditt recept!

Karin sa...

Hej Justina,
Vad kul. Berätta gärna hur det gick sen.