17 februari 2012

Straight acting och vegokorv

Med det plötsligt ökade intresset för vegokorv kommer frågan om kötthärmande vegomat som ett brev på posten. Typexempel hämtat ur verkligheten: "Varför ska veganmat se ut som köttmat? När kommer det falafel med kött?"

Eller som LRF twittrade igår efter ett besök till en hylla med fejkkött på en mässa:


Speciellt det senare gav mig ökad puls en stund igår. Det kändes som en jäkligt konstig ingång från LRF att raljera över vad många faktiskt gillar att äta. Vad har de att vinna på att håna vegetarianer? Och det där med straight acting-jämförelsen, vad var det? Tror de att jag skäms för att jag inte äter kött och därför vill låtsas vara köttätare när jag tar en vegokorv på pressbyrån? Kom igen!

Very straight acting vegan julbord.
Nåja, jag har lugnat ner mig lite och inser att den här frågan faktiskt oftast är helt ärligt menad. Ibland kommer den ut lite plumpt, men man menar inte illa och många verkar helt enkelt inte få ihop att vi som inte vill ha kött ändå äter mat som liknar kött. Frågan är självklart fri. Här är mitt försök till lika ärligt svar.

Fråga: Varför ska veganmat se ut som köttmat?
Svar: För att det finns människor som vill ha det. Jag gillar korv, men vill inte äta kött. Då är jag tacksam att det finns företag som tillverkar vegokorv så jag kan köpa den. Jag gillar smaken och att det är ett praktiskt livsmedel att lägga i proteinhörnan på tallriksmodellstallriken som omväxling till allt annat som jag äter. Helt enkelt praktiskt, enkelt och gott.

Sen vet jag inte riktigt var gränsen går för att något ska klassas som låtsaskött. Mosade bönor och grönsaker som kryddas och steks och serveras med lök, sås och potatis - Är det låtsaspannbiff eller får jag äta det utan att någon tycker jag härmas? Och rullar jag dem till bollar och steker lär jag definitivt ha passerat gränsen för att ha lagat vegoköttbullar. Ibland steker jag pannkakor utan komjölk och ägg. Eller bakar kanelbullar. Ber om ursäkt om någon blir ledsen för det.

Fråga: När kommer det falafel med kött?
Svar: När någon känner för att laga falafel med kött. För min del får du laga falafel med kött, kottar och blåbär i, du bestämmer själv! Tänk bara på att det är schyst att säga till vad falafeln innehåller innan du bjuder någon som förväntar sig att det mest bara ska vara kikärter i. Ungefär som man gör när man bjuder på korv utan kött, som brukar kallas vegokorv eller sojakorv.

Fråga: Vegetarianernas version av straight acting?
Svar: Det förstår jag inte alls. Om jag förstår begreppet rätt så handlar det om att inte vilja stå för att man är gay och agera som om man vore straight (för någon kan tydligen bestämma rätta sättet att agera när man är gay och när man är straight).Och tillämpat på köttnormen så skulle vegoätare inte vilja stå för sitt kostval och låtsas vara köttätare. LRF:s twittrare förtydligar detta genom att ställa frågan "Är det inte konstigt att låtsas vara något man inte är?" 

Alltså, det är ju inte så att jag äter vegoburgare och korv på stan när andra ser mig, medan jag hemma i min ensamhet visar "mitt rätta vegan-jag" genom att enbart äta linsgryta och tofu. 

Sådär. Tack om du orkade läsa. Jag har bestämt mig för att detta var sista gången jag gick igång på att några inte tycker det borde finnas vegetarisk mat som smakar och ser ut som kött. Alla får äta vad de vill, och för all del bli upprörda över vad de vill. 

Trevlig helg, vänner!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen korvkommentar, men väl en matfråga. Har du några rekommendationer på bra, trevlig budgetrestaurang i Sthlm med schysst vegomat (behöver dock inte vara helvegoställe) för turistande gäng som ska spendera en helg i huvudstaden?

Karin sa...

Spontant tycker jag att man får godast restaurangmat för pengarna om man går på bra indiska restauranger. Jag känner bäst till dem på Söder. T ex Shanti i Södermalmsallén i närheten av Medborgarplatsen. Vill ni dessutom ha mjölkfria rätter är de bra på att fixa det om ni säger till.

Kokyo på Sveavägen är en liten kinesisk restaurang med en mycket bra och fräsch vegomeny. De gör sin egen tofu.

Vi ni ha helvego så finns ju Hermans på Fjällgatan på Söder med fantastisk buffé som man kan äta sig proppmätt på för 169 kr. Jättefin utsikt också. Vill ni dricka något starkare än folköl får ni dock gå någon annanstans, men det kan man ju göra efteråt i så fall.

Hoppas ni får en kul Stockholmshelg! Var kommer ni ifrån?

Anonym sa...

Tack för tips! Ska kolla in dem lite närmare. Vi kommer från Umeå och ska ha en helg i storstan. Kul! :)

Suzan sa...

Intressant läsning! (O jag håller med!)

Vet du förresten om att du har ordverifieringen på?