11 mars 2012

Jordens herrar - the föreläsning

Har du inte läst boken Jordens herrar av bästa Pelle Strindlund? Åh, jag önskar att fler läste den…

Men okej, nu finns en snabb- och helt gratisvariant i form av en inspelad föreläsning med författaren. Är djuren vår tids slavar? En timme, det är det värt. Föreläsningen är från Vegoforum i februari och jag var där och lyssnade själv. Kanske inte världens snyggaste videoupptagning, men det gör inte så mycket.Jag gillar hans sköna beskrivning av den fanatiska veganen i ungdomsromanen sådär vid 40 minuter in i klippet. Det är lätt att skratta åt, men egentligen är det sorgligt hur allmänt accepterat det är att se på veganer som lite allmänt tokiga.

Och för alla som av någon anledning blir provocerade av jämförelsen mellan människors och djurs lidande - lugn, det är inte främst det som boken handlar om. Den handlar om hur samhället såg och ser på dem som engagerar sig för att avskaffa lidandet. Och om hur man försvarade och försvarar ett allmänt accepterat lidande. Det finns väldigt mycket intressant att se i historiens spegel.

1 kommentar:

Malka sa...

Tack för länken till föreläsningen! Den ska jag lägga upp i min blogg så fler får möjlighet att se den. Tyckte att boken var helt suverän. Tack för en bra blog!