30 mars 2012

Knivsta goes vego

Knivstabarn får vegodag :)
Jag hörde att kommunfullmäktige i Knivsta nyss beslutat om en vegetarisk måltid i veckan i kommunens alla skolor och förskolor. Snyggt! Motionen kom från folkpartiet och i denna moderatstyrda kommun gick det tydligen alldeles utmärkt att införa en vegetarisk dag i veckan utan att skolbarnen riskerar att bli undernärda.

Det är alltså möjligt för både moderater och folkpartister att se längre än det märkliga frihetsargumentet som ofta dyker upp i den här tröttsamma debatten om köttfria dagar som hållit på sedan i höstas. Argumenten mot att ha en vegetarisk dag i veckan är dels att det "inte är näringsriktig mat" (!) och att man inte ska "tvinga" någon att äta vegetariskt. En inskränkning i den personliga friheten. Jorå...

Men det där med frihetsideologierna kanske var och en ska ta och fundera på, så att man inte argumenterar som fan läser bibeln. Om jag har uppfattat liberalismen rätt så handlar det inte om att alla ska vara fria att kunna göra vad sjutton de vill hela tiden utan att tänka på konsekvenserna. Det är ett ansvar också. Det verkar de ha fattat i Knivsta. Good for them.


Här är folkpartisternas motion som fullmäktige alltså biföll.

2 kommentarer:

Sarah sa...

Då skulle man ju lika gärna kunna kontra med att säga att man ska inte "tvinga" någon att äta kött, till motståndarna mot Kött-fri-dag. Härligt initiativ av Knivsta kommun!

Pyssel på Torp sa...

OJ, det hade jag helt missat. Och jag bor ändå, nästan, i Knivsta. Tur jag läser din blogg. Mina barn kommer i alla fall att äta maten eftersom de går skola och dagis där. :-) Kul.