25 mars 2012

Mera bin, tack!


Idag har jag ägnat eftermiddagen åt att lära mig om bin. Att det är dåligt ställt med bin och andra pollinatörer har jag hört talas om men inte riktigt tagit det till mig. 

Faktum är att det behövs pollinatörer till i stort sett allt vi äter. Men bin dör och försvinner. En del av problemet är alla monokulturer vi har, där bin, humlor och andra pollinatörer erbjuds mat bara en väldigt kort period under året och sedan svälter de. Bekämpningsmedel är en annan grej. 

De dör, och ändå klarar vi oss inte utan dem. Utan dem skulle vi varken få frukt eller grönsaker. Eller kött för den delen heller. Eller kaffe eller te. Lite för stort för att ta in, nästan. 

Vi bor i Stockholmshem, och de har nu ett samarbete med Bee Urban, ett företag som ställer ut bikupor i stadsmiljö (där bina trivs alldeles utmärkt), och låter faddrar betala för kuporna. Förhoppningsvis kommer vi att få en kupa i vårt kvarter. Kul!

Den viktigaste insikten idag var nog att bin är så otroligt viktiga att biodling måste uppvärderas. Det funkar inte att bara vara en liten hobbyverksamhet för entusiaster. Det krävs mer än så. Men vem ska betala? 

3 kommentarer:

Fröken Eko sa...

Jag har också hört talas om problemet med bin. Men kul att det finns folk som försöker göra nåt åt det!

/F

Anonym sa...

Ett stort problem är också inavel, att biodlare avlar på smalt urval, så att många av våra bin är genetiskt rätt lika, vilket är riskabelt om en ny epidemi av ngt slag skulle slå till, jämfört med en mer genetiskt blandad bipopulation:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=3156901

Knuffodragen sa...

Vad intressant med biprojektet. Det skall jag läsa mer om. Vi har beställt en mängd äppleträd som ska planteras hos oss så då kanske det även skulle vara aktuellt med bin. Men jag kan inte hjälpa att jag är lite rädd för djur som stix...