19 april 2012

Det är kört, men ändå...

Morgongröten intogs till den här lilla notisen på ekot i morse.
"FN:s mål att begränsa jordens uppvärmning till två grader kommer inte att kunna nås. Den politiska viljan saknas och det är redan för sent, det säger nu den tidigare chefen för FN:s klimatförhandlingar, Yvo de Boer till Ekot."
We're basically screwed, alltså.

Jag noterade detta, åt upp min havregrynsgröt med sojamjölk och cyklade till jobbet. Nåja, det är ändå inte jag som får ta värsta skiten av klimatförändringarna. Det är de andra. De i andra länder som redan har det kämpigt på andra sätt. Och de som är små barn nu och de som ännu inte är födda. Och djuren och ekosystemen. Jag har det bra i alla fall.

Nej förlåt, inte bli cynisk. För att inte bli tokig måste jag fortsätta göra det som känns rätt, och tro att det jag gör har betydelse.

Så trots morgonens lilla notis om att allt är kört, så blev jag ändå glad för detta: På jobbet fick jag statistiken på våra tjänsteresor med flyg för det första kvartalet i år. Jämfört med tidigare år, då jag misströstat en del såg det mycket bättre ut!

Vår resepolicy säger att vi av klimatskäl ska avstå från att flyga om resan understiger 50 mil. En självklarhet, kan man tycka, med tanke på att det inte finns så mycket tid att tjäna på att ta flyget en såpass kort sträcka. Vi har för all del sagt att det kan vara okej med vissa undantag om man har särskilda skäl att flyga någon gång. Men tanken är att det verkligen ska vara i undantagsfall.

En tur och returresa för en person med flyg Stockholm-Göteborg släpper ut sådär 85 kilo koldioxid. Samma resa med tåg släpper ut... ja typ noll kilo. Vi har tonvis att spara här!

Så till dagens statistik då: Jämfört med 2010 och 2011 har vi halverat antalet flygresor under 50 mil. Halverat! Det går ju! Jag tror att vi verkligen börjar skörda frukterna av vår miljödiplomering nu efter några år. Medvetenheten börjar sätta sig i ryggraden. Och det vi skriver i en resepolicy är inte bara bokstäver på ett papper utan något som faktiskt innebär tonvis med mindre koldioxid i atmosfären.

2 kommentarer:

Lo sa...

Tänker att det någonstans finns en poäng, kanske moralisk, i att ändå fortsätta att göra det man tycker är det rätta! Så, fortsätt din kamp även om det är i det lilla!!

Linda sa...

Usch man vill inte tro att det är sant! Vad är det som gör oss människor så j-la handlingsförlamade när det kommer till miljö?!?! Jag kan bli så förbannad och förtvivlad..... För mina barns skull!! Agera nu! Fortsätt din kamp, jag kämpar på mitt håll och försöker sprida mitt budskap och få anhängare!!!