12 april 2012

Linssoppans dag idag

Grattis alla, idag är det linssoppans dag. Jag firar den med min senaste favorit - den med en hel del spiskummin, koriander och lite kardemumma.

Röda linser kör jag med nuförtiden när jag ska göra soppa, mest för att det går fortast att koka. Länge trodde jag att det var sämre med de röda linserna än de gröna, ungefär som det är lite sämre med snabbmakaroner än 12-minuterspasta. Men röda linser är lika bra som gröna ur näringssynpunkt - det är bara lite olika konsistens på dem.

Har sin egen dag!

Mitt för tillfället bästa recept på linssoppa (direkt ur minnet, hoppas att jag inte missar något.)

2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
2,5 dl röda linser
minst 1 tsk Curry
minst 1 tsk Spiskummin
minst 1 tsk Koriander
minst 0,5 Kardemumma
2 Grönsaksbuljongtärning eller 2 msk buljongextrakt
500 g krossade tomater
8 dl vatten
2 msk tomatpuré
1-2 tsk citronsaft
Salt

Hacka lök och vitlök och fräs i olja en liten stund. Skölj linserna och låt dem fräsa med löken. Tillsätt samtliga kryddor efter behag (det kan vara rätt rejält med curry, spiskummin och koriander om du vill. Måtten jag angett ger en mild och behaglig smak) och rör om. Smula i buljongtärning. Häll på krossade tomater och vatten och koka upp. Puttra under lock i 15 minuter. Smaka av med tomatpuré, citronsaft och ev. salt. 

Servera med gott bröd.

5 kommentarer:

Pyssel på Torp sa...

Jag äter också linssoppa idag. :-)

Oskar sa...

Intressant blogg! Ha en fin dag!

Ylvan sa...

Jag har recept på linssoppa med mandelpotatis och timjan. På stormkök! :)

Henrik sa...

Jag bjöd familjen på soppan med ditt recept! Supergott!

Karin sa...

Tack Oskar! Ha en skön kväll :)

Ylvan: Stormkök - det är överkurs, men det låter väldigt mysigt.

Henrik: Åh, jag blir riktigt rörd. Har inte så bra kocksjälvförtroende för att egentligen komponera egna recept, så det känns stort att någon lagat efter ett recept jag hittat på. (Nåja, det är väl för all del typ ett standardrecept på linssoppa, men ändå...)