15 april 2012

Sponsrade inlägg? Aj!


Visst är det intressant vilken järnkoll företagens marknadsavdelningar har på bloggar nuförtiden. I stora bloggsammanhang har min blogg ytterst få besökare. Trots detta - riktigt ofta får jag mejl från både små och stora företag som vill berätta om varför deras nya pryl eller tjänst eller kampanj är så bra för miljön. Ibland får jag pressmeddelanden med erbjudande om att göra intervjuer och allt. Det är inget fel med det, men jag vänjer mig inte riktigt vid det.

I fredags kom det här mejlet:
Hej Karin! Jag hittade din blogg när vi sökte efter bloggar till en kund vars målgrupp är 35-65+ med inriktning på livsstil, mat och mode. Din blogg ser ut att passa deras kampanj väl. Vår kund vill nå ut med sitt budskap via sponsrade inlägg; är detta något du erbjuder och vad kostar ett sådant inlägg i så fall?
[NN Project coordinator, en reklambyrå]

Jag är så klart glad att någon anser min blogg vara tillräckligt intressant att betala för. Men nää… Sponsrade inlägg?

Min blogg är inte en tidning, jag är inte journalist och min tanke med bloggen är allt annat än att vara en annonspelare. Nu menar jag inte att jag tror mig stå oberoende och fri från påverkan från omvärlden. Jag kan visst tänka mig att skriva om något som jag får reda på genom ett mejl från ett företags eller en organisations PR-avdelning. Skickar Naturskyddsföreningen ett tips om något de har på gång (typ sånt här), så är chansen stor att jag också tycker att det är intressant och skriver en rad om det. 

Men det där med sponsrade inlägg, som mejlet föreslog, skär sig någonstans i mitt inre. Vill de betala mig för att jag ska låtsas att det är jag som hittar på att deras produkt är jättebra? Aj!

Det ni heller aldrig kommer att få se här är recensioner av prylar som företag skickat till mig. Det blir inga utlottningar av senaste ekoreko-hudkrämen, och ingen kommer att betala för att få synas på min blogg. Inte för att det är fel med reklambloggarna, utan för att det inte passar mig. Den dagen jag börjar ragga annonsörer har bloggen blivit ett jobb, och det har jag redan ett som räcker gott. 

Skriver jag om något som jag gillar så vill jag att alla som hittat hit ska veta att jag gör det för att jag faktiskt gillar det, inte för att jag fått pengar för det. 

Ja nåt sånt. 

4 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Fy vad trist det där är tycker jag.

Jag kan gärna skriva något om en förening eller ett företag skriver och informerar om att de t ex har ett event eller nya produkter. Men att bli köpt och skriva det som företaget önskar - nej tack!

Jag skriver recensioner på min blogg, och ibland är det sådant som jag fått - men då skriver jag ut det, och jag lovar heller inte att skriva det företaget önskar, utan jag skriver vad jag faktiskt tycker. Det har hänt att jag sågat produkter som jag fått och det är så det ska vara tycker jag. Så skriver jag en positiv recension så är det min åsikt och något jag kan stå bakom och inte för att ett företag köpt ett inlägg.

Anonym sa...

En sak som är värd att tillägga är att ett sponsrat inlägg inte har som syfte att få läsaren att ska tro att du tycker en viss sak om produkten ifråga. Det framgår klart och tydligt att inlägget är sponsrat (det står överst eller underst) och det bör inte råda någon tvekan om att det är av en kommersiell karaktär.

Tänkte att det kunde vara bra att veta.

Ylvan sa...

Ja, finns det inte en lag som förbjuder smygreklam?

Hur som helst skyr jag bloggar med sponsrade inlägg som pesten. Hatar't!

Häromdagen lade en bloggare ut ett inlägg som var så genomfalskt att jag deleatade bloggen från mina favoriter. (Hon marknadsförde något som stod stick i stäv med tidigare åsikter). Isch!

Karin sa...

Hej Anonym,
Ja det är jättebra om bloggläsarna får se tydligt att ett inlägg är sponsrat. Men ärligt talat har jag aldrig sett något sådant inlägg. Däremot är det jättevanligt med inlägg typ "Jag har testat den här prylen och den är jättebra" eller "Tävla och vinn den här fina grejen". Något inom mig säger att det inte är bloggarna själva som varit och handlat...

Ylvan: Det finns ingen lag som förbjuder textreklam. Det är pressens egna etiska regler som säger att det ska vara tydligt vad som är journalistik och vad som är reklam i en tidning. Några etiska regler för bloggare finns inte vad jag vet. Men det är helt okej för mig. Poängen med bloggar är lite att alla får göra lite vad de vill. Gillar läsarna det, så kommer de tillbaka till bloggen.

Jag har inga synpunkter på någon som vill och kan tjäna pengar på att blogga. Jag har bara inte lust själv.