3 maj 2012

Bästa tips enligt SJ: Köttfri måndagDet här är en lite rolig historia, faktiskt. Och intressant.

Vi tar slutet först: SJ bedömer att "mera vegetarisk mat" är värd förstaplatsen som "resenärernas bästa miljötips" och jag får en valfri gratis tågresa för två. Det är bara att dubbelgilla.

Jahaja, hur gick det här till då?

I vintras fick jag ett mejl från min kollega Ewa, som i egenskap av priokund hade fått en enkät från SJ om miljö. Hon tyckte den var lite lång och omständlig, och skickade den vidare till mig, undrade om jag hade lust att svara. Det hade jag. 

Jag minns att jag var på ett ordentligt humör den där kvällen, och gick igång till hundra procent när jag svarade. Jade sade vad jag tyckte om deras svar på Pintos fråga om mer vegansk mat i bistron. Att jag tyckte det var pinsamt att ett flygbolag kom före SJ med att införa köttfria måndagar. Att vegomaten i bistron är dålig även för dem som äter ostmacka eller pizza och ofta är den dessutom slut. Jag drog en litania över att det inte finns någon veganmat alls och lite annat varav hjärtat är fullt. Jag tror de också frågade om jag försökte leva miljövänligt hemma och skickade hela listan

Att de orkade läsa...

Jag skickade in enkäten och insåg först då att det var stackars Ewa som fick stå som avsändare för min svada. 

Efter några månader fick Ewa ett telefonsamtal från SJ med tack för medverkan och besked om att en jury utsett hennes miljötips till vinnare! Hon sa att det inte var hon som svarat, men det gick inte att göra något åt. Hon hamnade med bild och intervju i Kupés majnummer. Det var hon som fick stå som avsändare för det extremt förkortade vinnande miljötipset "Mer vegetarisk mat i bistron, utan att kalla den vegetarisk. Köttfri måndag vore finfint" (Det där "utan att kalla den vegetarisk" har sin förklaring här)

Den fria tågresan får hon ge bort till mig i alla fall. (Vart ska jag åka...?)

Vad händer nu då? Att döma av bistrochefens svar är jag inte särskilt optimistisk tyvärr. Jag får en känsla av "vi tycker nog att det är bra som det är" i det här svaret: 
Vinnaren föreslår mer vegetarisk mat i bistron. Blir det så? 
- Vi erbjuder redan idag en del vegetariska rätter, men har också annan mat som är klimatanpassad utan att vi kallar den vegetarisk, säger Johan Hallström, konceptansvarig för SJ Bistro. 
- Sedan handlar det om efterfrågan när det gäller vilka rätter vi väljer att köpa in och erbjuda kunderna. Men vegetariskt ligger i tiden.
 Jaja. Vi får fortsätta tjata om riktig och bra vegomat på tågen, eller hur? Dessutom, hur svårt kan det vara att göra vegetariska rätter utan mjölk och ägg?

Men tycker ni inte att det förpliktar att utse tipset om köttfri måndag som bästa miljötips, SJ?

2 kommentarer:

Michael sa...

Dessa båda filmer borde ALLA ta sig tid att se, och sedan fundera över vad som sker och hur vi kan påverka detta !


http://www.youtube.com/watch?v=EtW30pt_kYo&feature=channel&list=UL


http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi8w

Karma sa...

Heja heja! Ett steg i rätt riktning. Jag skrev oxå till SJ efter inspiration från dig men fick bara ett nedslående svar som svamlade med många ord om brist på efterfrågan. Det var iallafall bättre än med IKEA som inte ens har svarat på min insändare angående samma fråga. Nu får vi sätta press på dem att de lever upp till det som de officiellt tycker i viktigt! Ett steg i taget! Keep up the good work! Kraaaaam