11 maj 2012

Förkovrar mig

25 år sedan sist...
Nu tror jag inte att ni sitter och uppdaterar sidan och undrar varför det går så långsamt här på bloggen. Men jag tänkte ändå berätta varför det är ovanligt glest mellan inläggen just nu.

Jag pluggar. Sedan slutet av mars läser jag matte B på komvux på kvällarna, och min vardag snurrar kring jobb, kvällslektioner och läxor. Jag hinner och orkar inte riktigt lägga energi på bloggen också just nu.

Va? Matte? Är hon inte lite gammal för att gå på komvux?


Ja. Jag har inte helt lätt att förklara vad jag håller på med, men jag kan försöka. Jag läste humanistisk linje på gymnasiet i slutet av 80-talet. Latin och grekiska och andra språk och historia i massor. Matte och naturkunskap ägnade vi minsta möjliga uppmärksamhet och jag har bara ettårig gynasiematte och är väldigt okunnig i naturämnena.

Det där har stört mig ett tag. Jag vill ju förstå hur den här världen hänger ihop. Jag vill begripa kemi och fysik. Jag tycker det är jätteintressant.

Så jag börjar med matten. Jag är så glad att jag har den här möjligheten och älskar varje lektion! Det är så helt annorlunda mot vad jag gör annars och jag märker hur jag väcker slumrande delar av min hjärna till liv. Jag älskar det!

Det är för tidigt att säga om jag har några mer planer med mina studier än bara egen förkovran. Men jag har sökt matte c (eller matte 3 som det heter numera) till hösten, och ska till och med ta ett par timmar studieledigt i veckan då.

Efter nationella provet i början av juni är det sommarlov från skolan. Då kan jag ägna bloggen lite mer uppmärksamhet, tänkte jag. Tills dess finns det så mycket andra bra bloggar att läsa :)

Trevlig helg, vi hörs!

5 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Vad kul att du pluggar! Själv läser jag en webbkurs vid sidan av jobbet, känns kul att göra något annat och förhoppningsvis kanske det kan bli något bra av det.

Anonym sa...

Heja Komvux!! Har en pappa som varit rektor för Komvux i min hemstad näst intill hela sitt yrkesverksamma liv. Otaliga är de berättelser jag fått höra om kämpande studenter, och otaliga är de grann-, kompis-, gamla klasskompisar till mig och mina syskon och annat löst folk i samhället där jag vuxit upp som pappa fixat in på kurser trots att anmälningstiden gått ut - och som sedan seglat iväg mot nya utmaningar och andra utbildningar. Heja Komvux som erbjuder människor en andra, tredje, fjärde, eller... chans. Nu har pappa just blivit pensionär, och tur är nog det. Har inte varit kul för honom att de senaste åren se hur Komvux monterats ner till att bli en bråkdel av under sin glanstid. I alla fall i min hemstad.

Nåja, egentligen tänkte jag fråga hur jag hittar de konferensriktlinjer för miljövänligare konferenser ni antagit på ditt jobb. Jag vet att jag läst om det, men lyckas inte söka reda på dem. Behöver inspiration till riktlinjer på mitt jobb.

/Karro

Karin sa...

Tack för pepp :) Ja, jag tycker verkligen att det är fantastiskt att jag får vara med och lära mig mer, fastän jag inte är 20 längre.

Våra riktlinjer för mat på konferenser hittar du på vår webbplats. Vi kallar riktlinjerna för Schyst matbord.

Det vore kul att höra mer om du lyckas införa det hos er? Vilken typ av arbetsplats jobbar du på?

Anonym sa...

Hallå! Karro här igen. Tack för länken till riktlinjerna Schyst matbord. Inspirerande! Tror dock inte jag i första taget kommer få igenom dem på min arbetsplats, i alla fall inte i praktiken. Stötte på patrull redan på min egen enhet där en kvinna tydligt proklamerde att vegetariskt äter hon INTE!

Gäsp. Lite trött blir man på personer som anser att "vegetariskt" är en enda rätt. Skulle inte tro att hon egentligen dissar all vegomat. Men, men... jag lägger inte fokus på henne utan på mina andra kollegor som gärna undviker alltför mycket kött. :)

Jag jobbar statligt, universitet, och här är det "akademisk frihet" som gäller på alla plan. Här är det svårt (inte möjligt) att få igenom riktlinjer som era överallt. Men jag försöker där jag har möjlighet. Därav min kommentar just nu.... fast jag har tydligen svårt att komma till saken. :)

Vi var på konferens förra veckan. Jättefint ställe! Fantastisk "vanlig" mat! Vegomaten dock inte lika fantastisk, upptäckte jag som beställt vego trots att jag är allätare. Bruka vilja utmana konferensanläggningarna lite... Det var grillspett med paprika, lök, squasch och sparris. Tapas-förrätt där de kort och gott plockat bort kött-carpaccio och inte tillsatt nåt annat och ett massivt lass med saffransrisotto. Ingen fel på den annat än att övriga fick risotto och fisk, jag fick bara risotto. Fisken bortplockad, inget annat tillsatt. Och generellt hade de ingen koll på att också vegetarianer behöver protein.

Idag kom utvärderingsmailet så nu laddar jag för ett långt mail tillbaka, och kom då att tänka på dina restaurangmail du skickat, med massa bra info och tips på vegomat. Jag hittar inte när jag söker i bloggen. Kan du lägga upp en länk till något av dem, så kan jag hitta lite inspiration.

Tack på förhand! Och ber om ursäkt för uppsatslånga-kommentaren.

Karin sa...

Hej Karro!
Jag blir så glad att du berättar hur det går för dig, även om det inte verkar vara så lätt där du jobbar. Men du gör helt rätt, tycker jag. Välj dina strider, ta steg framåt där du känner att det funkar. Lägg inte energi på att försöka "omvända" dem som bestämt sig för att vara motvalls. Tänk på att de som inte säger något alls förmodligen tycker att det är en rätt spännande och bra idé (eller åtminstone inget att bråka om). Försök att hitta kompisar och allierade som kan ta snacket från sitt håll. Är du kompis med någon klok chef, kanske... Och tänk på att varje litet steg framåt är värdefullt!

Ja just det, mina restaurangbrev. det var förra sommaren jag höll på som bäst med det. Nu är det ett tag sedan, men det finna alltid restauranger att mejla. Här samlade jag några av mina brev och den respons jag fick:
http://www.karinsmiljoblogg.com/search/label/brev