7 juni 2012

Cocktail

Och dagens anledning att vara stolt medlem i Naturskyddsföreningen: Deras cocktailkampanj som drog igång idag med den här filmen.Jag vet att det svåraste som finns är att få folk att ta till sig det som gör ont. Och det här gör ont. Jag kommer ihåg när jag sett filmen Underkastelsen. Det var mer än en som, när jag berättade om filmen, på allvar sade att de verkligen inte ville se den. De orkar inte. Skönare att inte veta. Och visst är det så. 

Men deppar vi ner oss så blir det inget gjort, och det finns saker att göra. Framför allt att lära sig. Några bra regler finns på den här sidan. Allt är inte enkelt, men ju mer jag vet, desto större chans har jag ändå att ta ansvar för mina beslut.

Ja, som den där jättejobbiga insikten jag fick om goretex och funktionsmaterial när jag läste Den flamsäkra katten i vintras. Jag lär mig glosan fluorkarbon och lägger den på minnet till nästa gång jag behöver köpa en jacka. Steker gör jag bara i gjutjärn numera. Och vad är grejen med att ha Bisfenol A i konservburkar med mat vi ska äta??

Och herregud vad galet det är med vår tandlösa kemikalielagstiftning. Ämnen är tillåtna tills de bevisas vara farliga, inte tvärtom som man kanske skulle tycka var rimligt. Förbjuds en kemikalie i EU är det ändå okej att importera varor som innehåller ämnet om de är tillverkade utanför EU.

Och hur kommer det att gravida i Danmark avråds från att färga håret på grund av de starka kemikalierna som används, medan ingen säger ett ljud om det här i Sverige? 

3 kommentarer:

www.ecofinder.se sa...

När jag läser något negativt gläder jag mig åt att infon sprids, tack vare den kan vi påverka genom att välja rätt! Ju mer avslöjas, desto mer kan vi påverka!

ekohoran sa...

Jag tycker det är förskräckligt vilket stort experiment vi alla utsätts för. Är allvarligt oroad över vad detta gör med oss människor, och framförallt våra barn! Jag har inte sett Underkastelsen än men måste ta tag i det inom en snar framtid. Jag har själv fött ett barn som dog pga missbildade organ (vi fick aldrig veta orsaken till varför de var missbildade). Som en förberedelse inför en eventuell ny graviditet vill jag försöka få ner antalet kemikalier jag utsätts för dagligen eftersom jag inte helt kan släppa tanken att det kanske var något i miljön som var anledningen.

Karin sa...

Jag förstår verkligen att du är oroad och funderar på vad orsaken var till att ditt barn dog från dig. Jag har själv inga barn, men är säker på att jag skulle bli ännu mer arg, förtvivlad och orolig om jag hade det.
Åh, jag önskar att allt var lättare!!