18 juni 2012

Mitt proteintips


Inte komat
Kul att LRF inser problemet med all importerad fulsoja som behövs till Sveriges kött-och mjölkdjur. Jag såg idag att de utlyst en tävling bland sina medlemmar - proteintipset - som går ut på att försöka öka andelen svenskodlat proteinfoder. Hoppas, hoppas de får in bra tips. Kanske kan svenskt kött någon gång i framtiden kvala in att faktiskt vara svenskt, och inte bara en produkt som förädlats av giftbesprutad soja från Sydamerika.

Problemet är bara att, även om vi börjar odla goda svenska baljväxter, så räcker Sveriges mark inte tlll för att utfodra alla Sveriges kött- och mjölkdjur om svenskarna ska fortsätta konsumera så mycket som vi gör nu. 

Själv älskar jag proteingrödor. Baljväxter av alla de slag - ärter, bönor, linser! Ge mig hemskt gärna mera svenskodlat! Men varför vill ni ge dem till korna? De är skapta för att äta gräs.

Här är mitt proteintips: Forska och förädla proteingrödor så mycket ni bara kan, alla duktiga bönder. För att få ut så mycket protein som möjligt låter ni sedan människorna laga god människomat av det ni odlar. Slösa inte bort det genom att ge det till kor och grisar. 

Jag lovar köpa varenda böna jag kan!

Inga kommentarer: