10 juni 2012

Skämstopplistan

Ber om ursäkt för att jag är lite sen med en del grejer nu, men jag ville bara kommentera detta.

En av de nyheter som kom under min bloggpaus var att Sverige numera placerar sig på 13 plats i världen (!) när det gäller ekologiskt fotavtryck. Bara ett antal oljestater, USA, Canada, Australien och ett fåtal europeiska länder slår oss. Det är WWF:s Living Planet Report som sätter upp oss på topp 15-listan. Vi är med och drar vårt feta strå till stacken för att använda 50 procent mer resurser än världen har att erbjuda.

Hur känns det? Var inte vi bra på miljö här i Sverige? Kanske ännu mer intressant är Danmarks fjärdeplats. I mitt huvud är danskarna ett framåt folk när det gäller miljö. Vindkraft överallt, typ. Ja, förutom det där med grisindustrin, då. Och tittar man närmare på staplarna, så ser man också anledningen till att de har sämre ekologiskt avtryck än USA, och bara slås på fingrarna av tre oljestater. Danmark har världens i särklass sämsta per capita-siffror för odlingsmark. De miljontals grisarna i deras fabriker förbrukar extrema mängder foder, som inte odlas i Danmark.

Kan det bli tydligare än så, när världens största grisköttsexportör hamnar på eko-skämslistan tillsammans med de största oljeexportörerna? Världen har inte råd att producera så sjukt mycket kött som den gör nu.

Nuff said.

Skickar er vidare till den här debattartikeln av Jonas Paulsson som snackar lite klarspråk om vad som måste göras: Skatt på kött och flyg. Det får bara inte vara så billigt att förstöra så mycket.

Om ni missat uppropet Flygskatt.nu kommer en påminnelse här.

Inga kommentarer: