Sidor

 • Bloggen
 • Om Karin
 • Mina miljöval
 • Varför vego?
 • Gästbok
 • Reklamfri blogg

5 juli 2012

99 procent vegan?

Inte veganskt, troligtvis.
Nu är det snart ett och ett halvt år sedan jag lade av med mjölk och ägg och började äta veganskt. Ja, jag säger för enkelhetens skull att jag är vegan om någon undrar. Det är relativt lätt att förstå vad jag menar med det - vegetarisk mat utan ägg och mjölkprodukter. Bara det kan vara tillräckligt komplicerat ibland. 

Men jag kan inte hjälpa att det känns som om jag egentligen inte borde använda ordet vegan, för jag vet att det för många betyder så mycket mer än bara att undvika det uppenbara. En riktig vegan har koll, vet allt om tillsatser, vilken tandkräm som är djurtestad, äter inte honung, vet vilka livsmedel som är berikade med d-vitamin från ullfett och vilket vin eller öl som inte klarnats med hjälp av fisk. Och skulle aldrig göra ett undantag när någon i välmening bjuder på mat med laktosfri grädde.

Jag är inte den personen. Jag köper aldrig hem något med kött, mjölk eller ägg, och jag frågar alltid efter vego utan mjölk och ägg på restauranger. Men…

 • Blir jag bjuden gör jag mitt bästa för att avstå utan att såra. Ibland betyder det att jag äter lite med mjölk eller ägg. 
 • Ekologisk svensk honung väljer jag att äta för att uppmuntra seriös biodling. 
 • Har på mig kläder i ylle och läder. Jag undviker att köpa nytt läder, men vårdar det jag redan har. 
 • Dricker öl och vin utan att veta om de klarnats med gelatin.
 • Har inte koll på om maten jag köper är berikad med d-vitamin från ullfett (lanolin)
 • Tänder ljus med stearin
 • Ger mina husdjur mat med kött. 
 • Säkert en massa annat som jag inte ens vet om...
Jag säger inte att jag har dåligt samvete för att jag inte har full vegankoll, och inte orkar lägga min energi på att avstå precis allt animaliskt. Jag har stor respekt för alla som gör det och skulle egentligen vilja orka hela vägen. Men jag är nog bara inte tillräckligt motiverad. Tänker att det enkla steget - att sluta äta ägg och mjölk annat än i undantagsfall - är det största och viktigaste. Jag vet att skillnaden mellan hur mycket mjölk, ost och ägg jag köpte före mitt beslut och nu är minst 99 procent. Det räcker för mig just nu. Att ha dåligt samvete för den sista procenten leder inte till något gott, tänker jag.

Larvigt, det här låter som ett försvarstal. Det är inte meningen, jag känner inte alls att någon anklagar mig för att vara en dålig vegan. Men visst är det intressant det där med etiketter? De finns ju till för att förenkla, men i det här fallet är det banne mig inte lätt. Kan man vara vegan till 99 procent? Eller är etiketten förbehållen dem som orkar ända till 100? Håller sådana som jag på att urholka veganbegreppet och förstör för dem som orkar hela vägen?

*kliar mig i huvudet*

7 kommentarer:

Evelina sa...

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något"
Det är inte så himla dumt faktiskt!

Jag är(var) en lakto-ovo-vegetarian som skulle helt sluta med ägg och trappa ned på mitt bruk av mejeriprodukter. Dessvärre sa min kropp ifrån och jag fick gå tillbaka till att äta fisk igen. Jättejobbigt men det är bara att försöka kompensera på andra plan tillsvidare.

Tack för en intressant och INSPIRERANDE blogg!

Elin sa...

Bra sagt, jag känner igen mig. Jag undviker också mjölk och ägg. Antar att man kan kalla det Hobby-vegan eller något, men jag brukar oftast kalla mig själv vegeterian (för att inte reta upp 100%iga veganer). Själv lagar jag vegansk mat hemma. Blir jag bjuden på middag eller äter ute med vänner, kan jag äta ägg och mjölk. självklart äter jag hellst veganskt om det erbjuds.

Anonym sa...

Ja men jisses! Det är väl bra att du gör någonting. Varför ska andra bestämma vad du väljer att äta? Och ingen ska väl komma och peka finger och tycka att de är bättre? Du gör dina val och försöker ha en vegansk inställning till mat, jättebra! Jag anser att vilken åsikt man väljer att ha i matfrågan så kan man ändå visa respekt för att någon annan har gjort ett annat val. Eller har veganerna ensamrätt på att göra vettiga saker för miljön?? Jag väljer medvetet stearinljus istället för paraffinljus därför att det anser JAG är bättre för milön ( inte av olja som är en ändlig resurs). Om andra väljer annat så ok. Vi måste lära oss att vara mer förlåtande och se vad folk gör och inte det som de inte gör! Ha en bra dag och fortsätt göra gott! Du är duktig! Häls Miah

Anonym sa...

Jag är också 99% vegan) Du är jätte duktig tycker jag

Anonym sa...

Hej Karin

Jag läser din blogg så ofta jag kommer ihåg den vilket blir ibland. Den är grym, du har grymma tankar och ja jag är 100% vegan och jag tycker du kan kalla dig vegan. Helt klart. Imorgon kanske jag tänker annorlunda men idag får du göra det för mig (= känner många 100% vegan men som inte alls tänker lika mycket som du på andra plan. Fortsätt tänk och du gör mig stolt!

Karin sa...

Åh tack, vilken snäll kommentar!
DU är grym som klarar 100 procent!

Sol sa...

Vilket fint inlägg! Jag kallar mig vegan men gör mig också skyldig till några av avvikelserna som du nämner ovan. Köpte tex nyss ett paket Flora, med D3 från ull. Väljer värmeljus med 100% stearin trots talg (eftersom paraffin är oljebaserat, och sojaljus är så dyrt). Har yllesockor som jag fortfarande använder. Och har ingen som helst aning om vilket vin som är okej ur vegansynpunkt.

Men jag kallar mig ändå vegan, och jag gör det med stolthet utan den minsta skam i kroppen. Min strävan är att leva 100% vegetariskt, och jag lyckas nästan.

Tror vegorörelsen gör sig själv en stor björntjänst om den/vi börjar vifta med pekpinnar och vara alltför strikta internt, faktiskt. Visst är det bra ju mer vegetariskt vi lever, men det bästa är ju om alla lever mer vegetariskt, inte bara vi redan övertygade. Jag kanske är naiv, men jag tror inte att nötkreatur, får och getter kommer att fortsätta dödas enbart för talgen. Därför köper jag inte enbart sojaljus.

Däremot köper jag inte vegetariska färdigprodukter som innehåller äggvita, och jag äter inte laktosfri mjölk även om jag blir bjuden på det. Och ersätter honung med agavesirap. När det gäller födointaget är jag strikt, sånär som på D3:n då.

Med vänlig hälsning från en vegan till en annan ;)

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida