7 juli 2012

Läser på om avokado, transporter och säsong

Underbara avokado!
Med tanke på hur mycket jag älskar avokado är det rätt pinsamt vilken dålig koll jag har på den miljömässigt. Självklart vet jag att det är en ömtålig frukt som måste transporteras långt, men jag försvarar mig med att transport av livsmedel är en mycket liten del av dess klimatpåverkan, så länge det inte flygtransporteras. Och finns det ekologisk, köper jag alltid det. Ändå har jag nog haft en undermedveten känsla att det inte är rimligt att mumsa avokado året runt.

Men vänta nu, hur transporteras avokado? Jag googlar snabbt och får olika svar. Vissa säger att de flygtransporteras, eftersom de har så kort hållbarhet, andra säger att de transporteras med båt. Mejlar Ica och Coop för att fråga om de vet. Fick svar med en gång från Ica: "Vår avokado går med båt i containrar. Våra största länder där vi köper avokado är Sydafrika och Chile."

Okej. Båt. Pustar ut lite.

Men lika sorgligt som att inte ha koll på transporterna är att inte ha koll på rätt säsong. Inte heller det har jag, måste jag erkänna. Det var en lätt googling: Säsong för sydeuropeiska avokador är höst/vinter. Nu på sommaren finns bara sydamerikanska och sydafrikanska att köpa. 

Jaha… Jag som rynkar på näsan åt den märkliga vanan vi svenskar har fått de senaste decennierna, att ta för givet att all frukt och grönt ska finnas i butiken året om. Att vi självklart ska kunna köpa jordgubbar till nyårsafton och äpplen i mars. Jag har inte vetat ett dugg om avokado visar det sig. Kanske har jag inte ens velat ta reda på det. (Gud vad det är gott med avokado!)

Ändå: Det är tur att avokadons lågsäsong är nu när grönsaksdiskarna är fulla av underbara svenska läckerheter. Alltså de där små rödbetorna man köper i knippor och kokar - jag tröttnar aldrig. Färskpotatisen, jordgubbarna, spenaten, alla goda sallader, tomaterna…

Hej då avokado, vi ses i höst och vinter när det är säsong för medelhavsodlat.

2 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Men sätter nästan avokadon i halsen äter precis en när jag läser detta :)
Visste inte heller detta har faktiskt konstigt nog inte tänkt tanken fast jag försöker tänka klimatsmart. Tack för att den går med båt och tack för infon.
Ha en skön sommar :)

Elin sa...

Intressant! Jag hyllar också avokadon men har inte tidigare faktiskt tänkt på vilken miljöpåverkan den har. Tack för upplysningen!