30 augusti 2012

Åh, vad fint Eskilstuna!

Bild: E-tuna energi & miljö
På Aktuellt i går kväll: inslaget om återvinning, apropå den statliga avfallsutredningen som nu är klar. Utredningen föreslår att kommunerna ska ta över ansvaret för återvinningen och helt enkelt göra det lättare för hushållen att slänga rätt.

Nördigt, jag vet, men jag blev nästan lite rörd och blank i ögonen av att se reportaget från Eskilstuna. Precis så enkelt kan det alltså vara: Olika färger på påsarna för matavfall, pappersförpackningar, plast, metall, tidningar och övrigt. Påsarna läggs i samma soptunna och sedan maskinsorteras alltihop. Ingen kan klaga på att det är jobbigt att sortera och ingen behöver ta bilen till återvinningsstationerna.

Jamen det går ju alltså! Jag har sett det själv. Mina svärföräldrar bor i Eskilstuna och har fina färgglada påsar under diskbänken och slänger sedan allt i samma tunna. Hur lätt som helst.

Jag fattar att detta inte är ett system som kan införas gratis och i morgon, men om det går i Eskilstuna, varför skulle det inte gå i Skövde eller Stockholm? Om vi vill.

Det ska bli intressant att se vad utredningen leder till i förlängningen. Kanske att hyresgästerna i Stockholms allmännytta får återvinna sitt matavfall? Nej, får inte bli för optimistisk nu...

1 kommentar:

Tankekatten sa...

Borås har ett liknande system där man sorterar komposterbart och brännbart. De skulle absolut kunna utöka med fler alternativ kan man tycka. Jag tror verkligen att det skulle få fler att sortera mer om det blev lättare.