26 september 2012

Är ingen matbloggare, men…

Kung Markattas bild
…måste bara skicka er vidare till det här soppreceptet. Det var Kung Markatta som hade butikspromo på Coop igår och bjöd på tomatsoppa med kokosmjölk och tofu. Jag hade tänkt att laga en annan soppa, men Markattans marknadsföringstrick och trevliga försäljare knockade mig. Jag plockade med mig en burk kokosmjölk och gick raka vägen hem och lagade soppa. Len i smaken och mättar gött.

(men strunta i det färdig-ostade knäckebrödet)

Annars: Ledsen om det är dålig fart på bloggen, men det är som det är. Jag är mitt uppe i en termin med komvux-matte och jag sitter över böckerna hela tiden känns det som. När jag inte är på jobbet eller agilitybanan. Är lite vaknare på twitter, häng med där om ni inte gör det än :)

3 kommentarer:

Bevara Planeten sa...

Alltid trevlig med recept och dylikt. Trevligt med en blogg som bara tänker på miljön. Mvh Bevara Planeten.

Anonym sa...

Det låter gott.

Jag utgår ifrån att kokosmjölken kommer från ett plantage utanför Stockholm. Om den ska transporteras över halva jordklotet är det ju liksom ingen mening med att det ska vara vegetariskt för miljöns skull...

Karin sa...

Hej Anonym,
Haha ja, vi har en palm här på gården som vi skördar mjöl från. Jorå.

Du har rätt i att mycket mat transporteras från andra länder. Inte minst allt foder till de djur som vi utnyttjar för kött och mjölk.

En princip som jag lever efter är att det är viktigare att tänka på vad du äter än var den kommer ifrån. Transporten av vår mat är en oerhört liten andel av matens miljöpåverkan. Självklart är det bättre att äta en morot du odlat själv eller en från ditt eget län än en som kommer från Afrika. Men ännu viktigare är det att tänka på vad du äter.

Bättre för miljön att äta nordafrikanska kikärter än kött från sörmländska (eller danska) grisar. Bättre att dricka sojamjölk från sydeuropa än svensk mjölk. Bättre att äta ekologiskt som rest lite längre än besprutat som rest kortare.

Kokosmjölk är sällanmat hemma hos mig, men jag äter det gärna ibland när jag vill lyxa till maten. Då självklart alltid ekologisk.