12 september 2012

Köttkonsumtion är visst en politisk fråga

Det där med politiska beslut om köttfria dagar för skattefinansierade måltider.

Jag säger bara: Hatten av till alla som orkar fortsätta driva frågan, för maken till tröttsam debatt har väl ingen sett? Jag blir nästan fysiskt trött av att läsa om folk som rasar mot förslag om köttfria måndagar eller om dem som orkar uppröra sig över en köttfri musikfestival. Det är därför jag sällan har kommenterat frågan, även om jag tycker att det är en viktig grej att jobba för. Jag orkar bara inte när allt blir så dumt! Jag blir lite för arg för mitt eget (och debattens) bästa.

Det ena motargumentet är knasigare än vad det andra är trångsynt. 
 • Sjuka ska inte behöva äta vegetariskt
  För att…?
 • Barnen blir inte mätta
  Ge dem mer vällagad mat, då.
 • Barn slänger den vegetariska maten
  Laga godare mat!
 • Växthusodlade tomater är inte klimatsmartaKöp säsongsanpassad vegomat då, det finns annat än tomater
 • Problemet är bara att vi inte köper svenskt kött
  Nej, problemet är att vi äter för mycket kött

Och det tröttsammaste (och vanligaste) av alla: 
 • Det handlar om valfrihet. Ingen får TVINGA mig. Politiker kan inte bestämma vad jag ska äta!

Nej, politikerna kan inte tvinga dig att äta, men de kan bestämma vad de vill köpa för mat för skattepengarna. Sedan får du bestämma om du vill äta eller inte. Är det så motbjudande att äta en måltid utan kött eller fisk, så får du väl avstå. Är du på sjukhus kan du ändå inte beställa in din favoriträtt varje dag, eller? Och får skolbarnen välja sin matsedel som det är nu?

Gaaah!!
Vad är det med just köttätandet som gör att det verkar vara tabu att fatta politiska beslut om? Tänk på alla andra sätt politikerna berövar oss friheten: Jag får inte hälla färg i avloppet vilket skulle vara rätt bekvämt. Jag måste ha körkort när jag kör bil, och dessutom måste jag vara nykter. Jag får inte ens knarka lite. Eller sparka nån på smalbenen fastän jag skulle ha god lust ibland. Åh denna ständiga begränsning av min frihet!

Senast jag kollade var politiska beslut till för att, i de fall vi tycker att det behövs, begränsa individens frihet om det som hen vill göra är farligt eller förstör för andra. 

Svenskarnas köttätande har förlorat alla proportioner på senare decennier. Det är en stor och viktig klimat- och miljöfråga. Vi måste äta mindre. Vi vet ju det. Självklart är det en politisk fråga att minska köttkonsumtionen. Och maten vi köper för våra skattepengar är väl den bästa att fatta politiska beslut om?

Varför, snälla VARFÖR, menar så många att minskad köttkonsumtion inte får vara en politisk fråga?

9 kommentarer:

Gunilla Arneström sa...

Om barnen i skolan får vara med och bestämma vilka vegetariska rätter de vill ha så inga problem.Barnen bojkottar också fisk ,har jag hört. Då är det ju bättre att laga vegetariskt flera gånger i veckan.Det blir också mycket billigare för köket också,det är konstaterat.

Cake sa...

Åhhhhh! Vad jag håller med dig! Vartenda ord! Känner igen mig och min frustration i dina ord. Jag kämpar för en vegetarisk dag på förskolan där jag jobbar och möts av dessa argument.

Olofski sa...

Det som jag tycker är intressant, om det helt plötsligt skulle serveras en rätt utan kött en dag på en skola eller förskola, skulle någon reagera då? Skulle föräldrarna ringa helt chockade och förfärade till rektorn? Eller vad skulle hända? Antagligen inte så mycket.

Därför är jag för en gerilla-taktik där man helt enkelt smyger in vegetarisk kost, och det är väl upp till bespisningspersonalen.

Anonym sa...

Mitt i prick där!

Rere sa...

Mitt barn går till dagis som serverar bara vegetarisk mat, (inget kött, fågel och fisk). Så dem äter vegetarisk mat varje dag, varför inte kan en vuxen göra samma sak? :)

Charlotta sa...

Åh, så bra skrivet! Jag blir också fruktansvärt frustrerad över detta. Tror människors ovilja har mycket att göra med att de tror vegetariskt måste vara någon skum bönröra för det är ju inte direkt någon som protesterar över när barnen i skolan serveras lakto-ovovegetariska pannkakor?

Ylvan sa...

Hej! Jag har en utmaning till dig. Inte en vanlig bloggutmaning utan en miljövänlig i verkliga livet! Hoppas du har lust att hänga på! :) http://livinggreen.se/blogg/kottkriget/2012/09/20/vagar-ni-anta-en-utmaning/

Anonym sa...

Jag har en skoluppgift att skriva 5 miljötips på en miljöblogg, så here we go.

1. Cykla/gå istället för att åka bil (åkt annars kollektivt om du måste). Både bra för miljön och hälsan! :D
2. Shoppa Second Hand eller byt kläder med dina kompisar.
3. Ha inte på elektroniska apparater eller lampor på i onödan.
4. Byt ut vanliga lampor till lågenergilampor.
5. Ät mat efter säsong.

lisasgardendreams sa...

Ambitionen att äta mindre kött är bra, men "Köttfritt" är som någon slags rött skynke för en del. Kan man inte driva frågan "Mer grönsaker" istället?

Olofski - jag har träffat proffsiga skolkockar som kör "gerilla-taktik"! Riktiga hjältar som har minskat både köttkonsumtionen och matsvinnet i sina kommuner.