21 oktober 2012

Acta inte längre svanenmärkt

Slut.
Tandkrämen var slut här hemma. Jag hatar när tandkrämen tar slut, och därför brukar jag bunkra upp ett litet lager när jag väl kommer ihåg att köpa. Jag kom alltså hem med fyra tuber Acta-tandkräm.

Jag köper alltid Acta, eftersom den ju är Svanenmärkt. Bara en av två tandkrämer som har Svanenmärket, den andra är Zendium. Jag gillar Acta.

Men...

När jag öppnade den första nya tuben härom kvällen såg jag att den inte alls hade något svanenmärke. Jag kliade mig i huvudet och undrade om jag kommit över så gamla tuber att de var från tiden före märkningen.  För inte kan det vara så att de slutat miljömärka tandkrämen - varför skulle de göra det om de nu redan gjort förändringen till det bättre?

Ingen mer svan.
Men jovisst - Acta är numera inte längre Svanenmärkt. Enligt Svanen har Cederroth, bytt tillverkare av Acta, och valt att inte längre miljömärka tandkrämen. Jag noterar också att innehållsförteckningen är annorlunda jämfört med den gamla svanenmärkta tuben. Jag mejlade Cederroth och frågade om detta, men fick inget svar.

Ja men tack så mycket då. Borde det inte komma fler miljömärkta produkter istället för färre?

Edit 22 oktober: Jag var lite snabb här. Acta kommer att bli svanenmärkt igen, enligt Cederroth. Läs mer här.

3 kommentarer:

Jeanette/Go Green Makeup sa...

Men oj då! Hade jag ingen aning om! Tack för infot =)

mvh
Jeanette/Go Green Makeup

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Tråkigt! Vi köper också alltid acta eftersom den har haft bättre innehållsförteckning än andra vanliga tandkrämer och de naturliga vi provat inte gått hem hos maken. Får väl försöka lusläsa inci och se vad vi ska göra nu...

Cecilia sa...

Hej Karin
Det har blivit ett litet missförstånd. Jag berättade för dig att Cederroth bytte tillverkare och i samband med det skedde även en omprövning av licensen. För att förtydliga:
Bytet av tillverkare skedde i samband med en "påtvingad" omprövning av licensen. Eftersom Svanens krav har höjts är Acta tvungen att uppfylla de nya, tuffare kraven för att få behålla sin Svanenlicens.
I vanliga fall får vi inte lämna ut sådan här information men har i detta fall fått tillstånd från Cederroth eftersom det kommer så många frågor om just Acta.
Omprövningen pågår just nu och Acta beräknas vara Svanenmärkt igen vid årsskiftet och de har alltså bara ett uppehåll i sin Svanenmärkning.

Vänliga hälsningar
Cecilia Wilhelmsson
Svanen