22 oktober 2012

Acta tandkräm - snart svanenmärkt igen

Älska seriösa
miljömärkningar!
Det där jag skrev igår om Acta tandkräm och svanenmärkningen var inte riktigt hela sanningen, fick jag reda på idag. Jag hade missuppfattat det svar jag fick av Svanen, där det stod att Cederroth bytt tillverkare av Acta och i samband med det skedde även en omprövning av licensen. Jag var lite väl snabb och tolkade svaret som att de förlorat Svanenmärket i samband med bytet. Och blev lite less.

Men som du kan läsa i kommentaren till inlägget (av Cecilia på Svanen) så var det snarare så att kraven för att svanenmärka tandkräm har blivit hårdare, och Cederroth bytte då tillverkare för att kunna möta upp kraven. Nu under hösten har det blivit ett glapp med märkningen på grund av att det dragit ut på tiden med licensen. Sånt kan ju hända.

Jag fick också ett liknande svar idag från Cederroth, och de utlovar nya svanenmärkta fina tandkrämstuber  om ett tag igen. 

Bra va? Även om jag gick igång på detta lite i onödan, så känns det bra att lära sig att de seriösa tredjeparts-miljömärkningarna är levande och omprövas efter hand. Det är inte bara ett märke som sätts på av slentrian, det betyder något. 

Men erkänn att det var rätt vaket av mig att se detta :)

5 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Toppen! :-)

Matilda sa...

Verkligen uppmärksamt av dig!
Jag trodde inte det fanns Svanenmärkta tandkrämer tills jag skulle köpa en ny tub förra veckan, det gjorde valet betydligt lättare!

Erika sa...

Tack tack tack För all nyttig och intressant info du ger oss!!!! Har länge tänkt beställa just tandkräm på nätet eftersom jag aldrig sett en svanenmärkt eller annan miljömärknig på tuberna. Idag tog jag mig till "Coop" men där fanns ingen acta :( Gick vidare till doc Morris apotek utan att hitta den där heller :( MEN så ville de pracka på mig veckans vara Zendium tandkräm för 17:- Sa att jag är ute efter en svanenmärkt tandkräm men vi kollade ändå på tuben och så ser jag plötsligt en fin liten grön logga. Men den e ju svanenmärkt!!! Då tar jag gärna 2. Är nu väldigt Nöjd å belåten ( men lite sur på att personalen inte själva visste att den var s märkt)

My sa...

Kul att fler observerat det! Jag undrade hur det kan komma sig att en märkning helt plötsligt är borta. Har inte tagit mig tid att gå till botten med det men har stört mig varje gång jag borstat tänderna sedan jag upptäckte att svanen inte fanns där. Allra helst eftersom jag köpte på mig några stycken senast. Härliga nyheter att den kommer tillbaka.

Anonym sa...

Tack för att du visste och skrev det på bloggen! Nu slapp jag kontakta Cederots mm.
Trevlig blogg förresten (: