31 oktober 2012

En riktigt bra konferens om klimatet: Hur gör vi då?Klimatförändringarna. Frustrationen över alla rapporter om ökad köttkonsumtion, över att flygresorna ökar, över köp- och slängsamhället och den gnagande känslan att mina tafatta försök till en medveten livsstil knappast har betydelse. Det känns som allt ska bero på vad vi gör som privatpersoner och att allt ska lösas genom konsumentmakt. Och vi får för Guds skull inte "tvinga" någon att göra rätt för klimatet. Våga inte utmana "det fria valet" att äta mer och mer kött, vad du än gör! 

Och frånvaron av politiska beslut som har verklig betydelse. Jag köper mina lågenergilampor och lagar min linsgryta samtidigt som lågprisflyget skeppar hela Sveriges befolkning jorden runt flera gånger om året och det kostar en förmögenhet att ta tåget till Paris.

Ja, är det någon som känner igen sig?

Därför känns det väldigt uppfriskande med Naturskyddsföreningens stora konferens Hur gör vi då? Ekonomin, klimatet och framtiden. Konferensens utgångspunkt är att det krävs en radikal förändring av samhället och av det ekonomiska systemet för att minska utsläppen så mycket som behövs. Att vi behöver lyfta blicken från min egna privata koldioxidbantning och se på hela samhället och det ekonomiska system vi lever i.

Konferensen tar in perspektiven från både ekonomer, miljövetare, företagsrepresentanter, politiker och ideella organisationer, för att svara på frågan på Hur gör vi då?.

Japp, jag ska gå på konferensen (Jag är faktiskt ditbjuden att följa konferensen som bloggare, vilket jag är rejält mallig över.) Den är på Folkets hus i Stockholm fredagen den 23 november. Det kommer att bli en jättespännande dag, med heta talare. Nån av er som läser som ska dit? Vi kanske ses? Du kan anmäla dig fram till den 9 november, men jag hörde att det var väldigt stort intresse, så skynda dig i så fall. 

Om du inte ska dit så kan du hänga med på webbsändningen ändå. Det funkar fint, det gjorde jag med Naturskyddsföreningens förra stora konferens Rädda mannen. Ja, och så på twitter förstås via taggen #hurda

Återkommer om detta. Så klart.

3 kommentarer:

Stabilekonomi sa...

Bra skrivet !
Jag ser verkligen fram emot konferensen och hoppas på en rolig och lärorik dag.

My sa...

Du vet att du är med på listan "10 twittrare du inte bör missa"? På livinggreen.

Karin sa...

Hej My,
Nej det hade jag inte sett. Oj vad kul :) Tack snälla för att du berättade!