3 oktober 2012

Fairtrade Challenge - alla måste fika


Fairtrade Challenge vet ni vad det är va? Det är Fairtrades sköna initiativ som är inne på sitt fjärde år nu. Poängen är att uppmana så många som möjligt att på samma dag fika med någon Fairtrade-märkt vara och i förlängningen få fler att få upp ögonen för vad Fairtrade och schysta produktionsvillkor handlar om. Och i detta fikaälskande land har vi fikat som galningar och slagit rekord varje år.

Den 18 oktober är det årets Fairtrade Challenge. På mitt jobb tar vi detta på största allvar. Alla olika avdelningar fikar, och vi uppmanar alla som är medlemmar i organisationen som jag jobbar för att delta. Vi har ett fikalag som brukar ta hem vinsten i vår kategori dessutom, så vi har en position att försvara :)

Nu är det två veckor kvar och jag som är självutnämnd fikamästare på min avdelning måste börja fundera seriöst på vad det blir att bjuda på. Även om vi tekniskt sett är hemma redan med att kaffet i automaten är Fairtrade, så duger det självklart inte. Bakning med bananer och choklad känns som en given ingång när det gäller att få med så mycket Fairtrade-grejer som möjligt, men idéer mottages tacksamt.

Så om du inte anmält dig, din arbetsplats, din förening, ditt kompisgäng, eller vilka du nu tänker fika med den 18 oktober, gör det pronto.

2 kommentarer:

Marit sa...

Hej Karin!
Vad fint att du också ska ordna rättvist fika. Jag ska hålla i café och diskussionskväll på Smålands nation här i Lund. Poängen för mig är att vi ska titta på Fair trade från två olika håll och både belysa positiva och negativa aspekter.
Jag ska bjuda på certifierat kaffe och te men satsa på äppelkaka med Lundaplockade äpplen för att belysa det faktum att många märkta produkter ex. banander egentligen är något som vi här i Skandinavien förmodligen inte, för att vara så mijövänliga som möjligt, borde konsumera överhuvud.
Lycka till med ditt fika!

Karin sa...

Låter kanon, Marit. Vilken bra idé!

Jag tycker absolut att vi ska fundera på en del mat som vi tar för givet ska finnas, trots att vi inte kan odla den vårt klimat. Bananer, choklad och kaffe t ex. Men att säga att vi helt borde avstå är jag inte övertygad om. Jag har fått lära mig att transporten av maten är en mycket liten del av matens miljöpåverkan. Viktigare att tänka på vad jag äter än var den kommer ifrån. När jag köper ekologiska fairtrade-bananer eller -kaffe som transporterats på stora fartyg, så gör jag det med hyfsat samvete ändå. Schyst handel mellan länder tror jag är bra.

Du har rätt i att en kaka med de egna trädgårdsäpplena alltid vinner miljömässigt mot en banankaka, det är inget snack om det. Det finns alltid ett alternativ som är bättre än ett annat. Men även om trädgårdsäpplena alltid vinner mot en fairtrade-eko-banan kan jag inte se bananen som ett dåligt alternativ, trots allt.