8 oktober 2012

Goretex, ett sista inlägg


En liten vända till om goretexjackora bara. Jag fick lite bra info på Twitter från författaren till Den flamsäkra katten, Magnus Hedenmark. Till exempel att giftet från en goretexjacka (eller motsvarande) sprids framför allt när jackan tillverkas och när den slängs och bränns upp, men inte så mycket däremellan. Min amatöranalys är alltså att de jackor som redan finns ska banne mig användas så länge det bara går. Skadan är redan skedd, det blir inte sämre för att de används. Men köp aldrig nya!

Ett annat svar jag fick av experten var detta, på frågan om vad som är bäst att göra med jackorna som redan finns: 
"Ett riktigt dilemma faktiskt. Återanvända tills de slutförvaras tillsammans med kärnbränsle?"

Jag blir galen på att alla perfluorerade ämnen är tillåtna i våra kläder och skor och stekpannor och skidvalla och allt vad vi måste ha det i. Det är inte rimligt att vi som enskilda konsumenter ska kunna hålla reda på vad som är okej att köpa. Hur kan det vara tillåtet?

Danmark har förresten förbjudit ftalater. Heja! Sverige är hopplöst efter.

5 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Jag skulle kunna läsa hur många inlägg som helst om det här, tycker att det är superintressant, särskilt när jag ser att mkt till barn sälj med Gore-tex som argument (nu när jag shoppat inför hösten). Så skriv gärna på! (Jag känner dessutom ett stort behov av att länka till se här inläggen från min blogg.)

Tankekatten sa...

Det är väldigt intressant att du tar upp detta för jag har varit orolig då jag kommer i kontakt med goretexkläder dagligen i mitt jobb. Men då borde de vara relativt säkra när jag hanterar det.
Men jag tänker på att att Goretex bara är ett handelsnamn/varumärke och det finns så mycket fler märken som utlovar samma egenskaper och då borde de väl innehålla samma ämnen? Vet du något om det?

Karin sa...

Tack Jenny!

Tankekatten: Visst är det så att Goretex bara är ett av alla varumärken med fluorkarboner. Jag beskrev det i mitt inlägg i fredags. Jag har bara nämnt Goretex extra mycket eftersom det är så känt och för att jag själv har två goretexjackor.
När det gäller de här gifterna är jag inte i första hand orolig för mig själv, utan för vad de gör med djur och miljö, eftersom de aldrig försvinner.

Matilda sa...

Efter ha läst dina inlägg (tack för att du uppmärksammat oss alla!) kommer jag till samma slutsats som du - använda skorna/kläderna tills de inte längre är användbara och därefter tänka efter vid nästa investering.
Samma sak gäller ju egentligen konsumtion av andra varor. Folk byter ut sina fungerande kylskåp mot nya och mer energisnåla i tron att de är mer miljövänliga. Men högen av fullt fungerande kylskåp som slängs på tippen löser inget miljöproblem...

Fröken Ekoreko sa...

Jättebra tips! Det är ju helt omöjligt att hålla koll på de olika gifterna i alla produkter man kommer i kontakt med. Grymt att du är engagerad i denna fråga (och tusen till) och att den får spridning!