5 oktober 2012

Läst på om funktionsjackor och gifter

Jag, hunden och min giftiga
goretexjacka.
I vintras deppade jag rätt rejält efter att ha läst Naturskyddsföreningens bok Den flamsäkra katten. Det fanns mycket att uppröra sig över, men det där med Goretex och funktionskläder var en nyhet för mig. Att mina jackor är behandlade med cancerframkallande, reproduktionsstörande perfluorerade ämnen som inte bryts inte ner i naturen. Giftet jag har i mina jackor finns också i isbjörnarnas blod. Jäkla skitvärld!

Ja, och nu då? Jag tänkte bara att det kunde vara idé att påminna om detta inför vintern och för alla som eventuellt funderar på att köpa jackor och skor med funktionsmaterial. Själv behöver jag inte - jag har mina giftjackor och tänker använda dem så länge jag kan. Någon ny behöver jag inte.

Men finns det inget som är okej då? Outdoorbranschen brukar vara rätt mån om sin miljöprofil tänker jag, så det borde finnas nånting att välja på, eller? Jag har försökt forska lite och blev faktiskt lite hoppfull. Det är inte helt bra än, men det rör på sig och det verkar finnas lite alternativ i alla fall.

Det är alltså det vattenavstötande ytskiktet (DWR) som det oftast handlar om, och det som är svårast att göra effektivt utan fluorkarboner. Det finns en miljöstandard för textilier som heter BlueSign, som innebär att mängden fluorkarboner ska vara väldigt väldigt låg. Den kan du kolla efter, fast helst vill du ju inte ha något gift alls i kläderna. 

Och som jag förstått det finns det faktiskt funktionsjackor nu som är helt utan perflurorerade ämnen. Fjällräven har till exempel helt tagit bort dem, och förklarar tydligt vad det innebär för plagget - att du själv får återimpregnera ibland, helt enkelt. Och både Lundhags och Haglöfs har en del giftfria jackor vad jag förstår.

Ja, så det kanske inte är hopplöst i alla fall om någon av er behöver en ny funktionsjacka så småningom. Några enkla kom ihåg bara:
  • Skit i Goretex!
  • Fråga alltid om plagget innehåller fluorkarboner (PFOA/PFOS)
  • Om det inte finns något helt fluorkarbonfritt är lägstanivån att i alla fall välja BlueSign-märkt.
  • Och när du ändå är på gång att vara en schyst konsument: skippa dun också.

Jag hittade också ett par nätbutiker med ekoprofil som säljer outdoor-kläder, t ex EcoActive.se och Greenoutdoor.se. Kolla med dem, men fråga om plagget innan du köper något.

Okej?

-----------------
Fler inlägg om funktionskläder och goretex

7 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Vilken bra info, tack!

motvalls sa...

Superbra! Vet du hur det är med barnkläder? Får de innehålla lika mkt skräp som vuxenkläder? Känns supersvårt att hitta bra saker till ok pris som håller barnen torra å kemikaliefria samtidigt.

Karin sa...

Hej Motvalls,
Ledsen, men svaret är tyvärr ja. Det finns inga speciella regler för barnkläder.
Ställ frågan när du köper, säg att du vill ha kläder fria från fluorkarboner.

motvalls sa...

Japp, ska tänka på det. Försöker köpa mkt begagnat dock å det är väl bra på så vis att då är grejerna tvättade å så några ggr.

Köpte gummistövlar till 1-åringen igår å ville ha fodrade (helst ull) i naturgummi. Det kokade ner till att alla stövlar i princip var slut i de små storlekarna å jag var glad över att ens hitta ett par å de fanns bara kvar i en färg. Tretorn hävdar att deras är enbart naturgummi, fodret dock nåt slags fleecepäls. Mkt klurigt att köpa såna saker på tradera t ex eftersom vi behövde mäta storlek exakt.

Karin sa...

Det jag har skrivit om här är framförallt med tanke på de gifter som sprids i naturen, och inte vad vi utsätter oss själva och våra barn för. Det verkar också som att de mesta utsläppen från kläderna är vid tillverkningen och när kläderna slängs och bränns.

Så om gifterna försvinner i tvätten känns det mest som en sorglig sak, tycker jag. Gifterna borde inte ha funnits där från början.

motvalls sa...

Helt sant. Det borde varken vara gifter i naturen eller i det nån har emot huden!

Emmi / Blauauge sa...

Jag måste bara tipsa om Gneis, ett svenskt företag som har som ambition att göra bra funktionskläder till vettiga priser. De jobbar även aktivt med miljö, läs mer om deras miljöarbete på www.gneis.se/OmGneis/miljo.html.