18 november 2012

2800 färre köttluncher! Hjälp mig att räkna

Nu är det snart två år som vi använt oss av våra riktlinjer på jobbet som säger att vi på alla konferenser och utbildningar som är längre än en dag ska servera minst en vegetarisk måltid för alla deltagare. Förra veckan gjorde vi ett snabbt överslag vad det innebär i rena siffror.

2800 det senaste året.

Från 1 november 2011 till 31 oktober 2012 har uppskattningsvis 2800 konferensköttluncher bytts ut till dito vegoluncher enbart på grund av vårt (tycker jag) rätt modiga beslut. 

Jag ser framför mig ett groteskt berg av 2800 kycklingfiléer, oxjärpar, fläsknoisetter och laxar som aldrig blev köpt det senaste året, utbytta mot vegolasagne, grönsaksbiffar och tzayspett. Och blir varm i hjärtat.

Förutom att detta känns väldigt fräscht, innebär det också en rejäl skillnad i klimatpåverkan. Synd bara att jag inte har kunskaper att räkna ut hur mycket. Finns det någon som kan hjälpa mig? 

Jag skickar ut en fråga till alla er som är bra på att räkna på mat och klimatpåverkan:

Hur stor skillnad gör 2800 utbytta köttmåltider när det gäller klimatpåverkan? Tänk ett medelvärde på vad som brukar serveras till lunch på vanliga svenska kursgårdar, utbytt mot vad de serverar som vegetariskt "alternativ". Jag fattar att det inte går att få exakt, men en grov uppskattning?
Går det dessutom att räkna på vattenförbrukning och annan miljöpåverkan är det ännu bättre.

Tack!

2 kommentarer:

Emma sa...

Enligt Naturskyddsföreningen kan man grovt räkna med att klimatpåverkan blir ungefär hälften om man byter ut en kötträtt mot en vegetarisk.

Laura sa...

Jättebra beslut! 2800 rätter är MYCKET :) Fortsätt så!
Är också nyfiken på skillnaden på klimatpåverkan.