4 november 2012

En ärlig fråga om flygresor

En årlig rättighet. 
Det där med att alla flyger så mycket hela tiden, vad handlar det om egentligen? Vi måste minska våra utsläpp, men istället ökar flygresorna. Rent krasst har vi inte råd med större växthusgasutsläpp än ett par ton totalt per år, inklusive allt vi gör. En enda semesterresa t o r till Asien går på 3-4 ton! Måste du mellanlanda blir det ännu mer.

Jag tror att människor egentligen är smarta och har förmåga att se konsekvenser av sina handlingar. Jag räknar med att det inte undgått någon hur stor klimatpåverkan en enda flygresa har. Och jag förutsätter att alla (utom möjligtvis ett gäng klimatförnekare med noll trovärdighet) har koll på att det är vår generations ansvar att stoppa klimatförändringarna för kommande generationers skull.  

Ändå ökar flygresorna varje år. Fikabordsdiskussioner och Facebookstatusar handlar så här års dagligen om solsemesterplaner, weekendresor till New York, två veckor i Thailand över jullovet och så en skidresa till Alperna i vår. Det har blivit helt självklart att oreflekterat flygsemestra ett par-tre gånger om året (eller mer!) för alla som har råd. Ingen ifrågasätter det.

Och vem vill förstöra stämningen genom att kritisera en väns semesterplaner? Vem vill vara så missunnsam? Inte jag i alla fall. Jag vågar aldrig säga något direkt till någon - vad skulle det leda till? Jag fegar ur och håller käft och väntar tills jag kommer hem och gömmer mig bakom tangenterna och skriver här istället. Inte så konstruktivt, jag vet.

Jag vet inte hur jag ska säga det här utan att trampa någon på tårna. Men jag har en fråga till alla som semesterflyger en eller till och med flera gånger per år. Det är en helt ärlig fråga, och handlar inte om att "sätta dit" någon och ge dåligt samvete. Jag förstår bara inte: 

Hur kan kloka människor som känner till vilken enorm klimatpåverkan en flygresa innebär göra det så obekymrat och så ofta?  Är det någon som kan förklara?

Jag vägrar att godta svaret "För att vi skiter i konsekvenserna". Det är inte möjligt. Många av er har dessutom barn - jag tänker inte gå med på att ni struntar i det.

Är det kanske så enkelt som ett ordspråk jag hörde: "Ingen ensam droppe känner sig ansvarig för översvämningen." Det alla andra gör kan jag inte behöva ta ansvar för. Det har blivit en rättighet att "komma bort lite" bara för att vi kan och har råd. Att som enskild person avstå skulle inte göra någon skillnad.

Eller är det historien som vi bär med oss? Historien om nittonhundratalets oöverträffade tekniska framgångar som lärt oss att allt går att lösa med en ny uppfinning. Allt går framåt, vi är oövervinnerliga. Någon annan har alltid löst problemet förut, så det ordnar sig nog. Och så kan man ju klimatkompensera. Och så har jag en miljöbil. Ja då så.

Nej, jag vet inte. Hur tänker du som orkat läsa ända hit?

16 kommentarer:

Jöns-Petter sa...

Människan är helt enkelt en felkonstruktion och detta är bara ett av raden bevis som stödjer denna teori.

MarySaintMary sa...

Det går att göra. Och det är roligt. Alla andra gör det. Det är billigt. Det går snabbt. (Vi valde flyget till Finland senast för att det kostade lika mycket som färja men tog några timmar istället för ett dygn.) Ofta har man ju inte mer än 4 veckors semester i rad och vill man då åka till Asien så har man inte så mycket annat val. Vill man till USA har man heller inget val. Och vi är ju vana att få som vi vill nuförtiden.

Håller med om att det är dumt, men jag flyger ju själv. Med dåligt samvete.

Marit sa...

Jag vågar inte heller ifrågasätta människors flygvanor när jag konfronteras med dem i vardagen. Visst, när en klasskompis berättade att hon ibland flyger Lund-Stockholm sade jag ifrån. Vi kände inte varandra särskilt väl och jag tror att hon blev lite rädd för mig. Det är väldigt svårt att diskutera utan att bli anklagande och moraliserande.
Att sedan försöka svara på frågan om varför människor gör det... jag tror att det till störst del beror på att alla gör det. Det finns inte tillräckligt många som verkligen avstår. Och det är fortfarande så billigt och tillgängligt att det inte finns en tillräckligt god anledning att börja avstå. Plus att vårt samhälle är konstruerat på ett sätt att vi inte hittar några tillräckligt goda alternativ till den där solsemestern. Jag orkar inte.

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Jag flög senast i somras och varför jag gör det är att det går snabbt. Att åka motsvarande resa med tåg + båtar skulle ta flera dygn och det skulle dessutom bli dyrare (även om just denna resa var en present från min mamma). Men jag håller med om att det är problematiskt och värt att fundera kring. Jag vet inte hur det kommer att bli framöver för oss. Denna resa var den första vi gjorde på tre år. Frågan är också om det spelar roll om man flyger sällan eller ofta för egentligen borde man väl inte flyga alls...

Matilda sa...

Jag är en sådan hemsk människa som å ena sidan förespråkar ekologisk mat och begränsad och hållbar konsumtion. Å andra sidan flyger jag en hel del. Det har blivit ruskigt mycket det senaste året, så pass att jag nog kan kvala in på nästa nivå i bonusklubben. Det är inget jag är stolt över. Jag kan inte förklara det på ett sätt som kan rättfärdiga det heller utifrån mina egna tankar om miljön. Bakgrunden till mina resor är att jag bott utomlands i två år och emellanåt både behövt och velat åka hem. Nu har jag flyttat tillbaka till Sverige men bor väldigt långt ifrån min familj. Både då och nu hade jag kunnat välja tåget. Men, det hade tagit nästan en dag att ta mig hem och det samma när man tar sig tillbaka. Har man bara 3-4 dagars ledighet vill man maximera sin tid. Argumentet är inte försvarbart - jag hade kunnat låta bli att resa överhuvudtaget eller rest mer sällan. Jag försöker kompensera så gott det går i andra handlingar i livet, men det är bara att konstatera att jag inte lever som jag lär.

Holger sa...

Alla i min omgivning vet att jag ogillar flyget. Det har effekt. När frun, svågern och svägerskanb ville att vi skulle flyga till Amsterdam ihop föreslog jag tåg. Men det skulle ta för lång tid. Kompromissen blev tåg till Skagen istället. Vilken underbar kortsemester vi fick! Och jag sparade 4 flygresor!

Erika sa...

Härligt!!!!!!

Karin sa...

Tack för alla bra och ärliga svar. Jag har även fått flera bra svar på bloggens facebooksida.

Fler verkar känna som jag - tycker att det är galet med alla flygresor, men vill inte förstöra stämningen genom att ta upp ämnet. Någon påpekar att det är fel utgångspunkt att skylla på privatpersoner och konsumentmönster, när det är politik och ekonomi som måste förändras. Jag håller med om det senare, men tycker ändå att vi som enskilda konsumenter också har ett ansvar att tänka själva.

Kanske tänker en del av er att kritik av det ökande semesterflyget samtidigt innebär kritik av resandet i sig. Men alternativet till ett minskat och mer reflekterat semesterflygande kanske inte är noll resor. Men flygresandet, som det ser ut nu bland de som har råd, är långt ifrån hållbart. Det tror jag vi kan vara överens om. Vilken nivå som skulle vara acceptabel är en annan diskussion. Vad tror ni? Hur mycket skulle du kunna semesterflyga med okej samvete?

Melissa sa...

Jag tror att, som andra skrivit, det finns inget riktigt alternativ. Jag kan inte ta tåget till Australien, men jag kan ju låta bli att flyga till Australien. Samtidigt låter jag bli att uppfylla en av de drömmar som håller mig motiverad under resten av året, drömmar som egentligen är ett privilegium då de flesta människor i världen drömmer om mat att äta varje dag. Jag vet inget annat, jag har aldrig behövt oroa mig för sådant. Det är vårt i-landsproblem att inte kunna välja vart man ska resa på sin semester. Alternativen är krassa ibland. Jag ska flyga ner till södra Polen för att hälsa på min far, alternativet är färjan över och tåg på kolkraft. Tågpriset mellan Stockholm-Malmö sen är en annan diskussionspunkt. En som jag däremot inte kan förstå från någon synvinkel. Klart man tar tåget, man sparar så mycket koldioxidutsläpp i utbyte mot kanske lite mer pengar (om man inte är ute i god tid, då det kan bli billigare). Fast där höjer jag ett finger åt SJ och Skånetrafiken också för den delen: Varför ska det vara så jävla dyrt? Hade tåg/buss varit det varit billigare alternativet hade man så klart tagit det trots eventuell längre restid. Det hade varit värt det; alternativet måste vara värt det. Vitkål 6.99 kr/kg eller eko-vitkål 22.90 kr/kg. Havremjölk: 17.95 för besprutat eller 17.95 för ekologisk? Flyga: Resa 3 ton CO*2/ resa eller avstå 0 ton CO*2/oresa? Man kan ju flygkompensera och bli vego, inte köpa julklappar utan skänka pengarna till Greenpeace, Vi-skogen, Naturskyddsföreningen eller liknande och hoppas att ens fotavtryck går +-0. Så gör jag i alla fall och hoppas att Sankte Per inte ber mig ta en runda runt kvarteret när det är dags.

Gudrun sa...

Intressant hur folk motiverar flygresor med att det inte finns alternativ, som om resor långt bort är något vi behöver för att överleva. Den enda gång jag flugit var när jag besökte min syster som då bodde i Frankrike, men har under resten av min tid klarat mig utmärkt på tåg/båtavstånd hemifrån. Det där att "behöva" en vecka på andra sidan jorden en-två gånger om året är helt absurd, då bör man i första steget se över vad man är så missnöjd med hemma i sin vardag. Tycker jag. Men som redan nämnt, inte heller jag vill vara surtant som gnäller om miljön när jag sitter vid fikabordet eller ser vänners facebookupdateringar.
Jag har mer förståelse för människor som reser i jobbet eller gör en stor resa för livet än okynnessemesterresor som lika gärna kunde ha gått till Medelhavet, eller ett mysigt spa här hemma i Norden.

Anonym sa...

Så här tänker jag. Jag lever till vardags så miljövänligt och hållbart som jag förmår, dvs köper i stort sett all mat ekologisk och närproducerad även om det är mycket dyrare, jag har inget större intresse av att konsumera och när jag måste så blir det gärna begagnat eller ekologiskt (gäller kläder, hygienprodukter, prylar etc). Till vardags cyklar jag alltid istället för att ta bilen osv. Så långt är jag nöjd med mitt val. MEN, att resa är mitt liv. Jag reser för upplevelsen, att få möta nya kulturer, få fantastiska naturupplevelser och träffa nya människor. Har jag dåligt samvete? Nja, ibland känns det väl sådär, men så tänker jag såhär: hållbar utveckling är inte bara den ekologiska biten. Det gäller även den ekonomiska och sociala biten. Om jag reser till fattiga länder kan jag stötta lokalbefolkningen och medverka till att naturområden bevaras. Naturligtvis reser inte alla så, men oavsett så tror jag inte lösningen är att bli rabiat och få soldyrkande svenskar att känna dåligt samvete. Jag skulle aldrig någonsin få för mig att kritisera folks sätt att leva och resa. Det slår bara tillbaka och så blir det så att miljötänk får en dålig klang och man gör inget alls. Lösningen tror jag är att diskuterade det sansat och klokt och att i framtiden komma fram till ett miljövänligt bränsle för flyget. Det är som med bilen. Den används ändå trots att bensinen blir dyrare. Så istället för att se problem tycker jag att man ska titta på lösningar.

Karin sa...

Hej Anonym,
Tack för ditt svar. Jag förstår hur du tänker - att resorna för mycket gott med sig och att du lever miljövänligt när du inte flyger.

Det låter som du försöker resa ansvarsfullt. Jag antar att du inte reser charter och inte bor på resebolagens hotell och absolut inte bor på all inclusive. Men du har rätt i att alla inte tänker som du. Jag skulle nog säga att de flesta inte tänker som du. Jag har inga siffror, men visst är de allra allra flesta semesterflygresorna som svenskar gör en vanlig charter till ett hotell ägt av ett västerländskt stort resebolag? Bara en bråkdel av det resenärerna lägger ut på sin resa kommer landet till del, tyvärr.
Har du läst boken Välkommen till paradiset?

Har du räknat ut hur stora utsläpp dina flygresor de senaste åren har bidragit till? Jag vet inte hur mycket du flyger, men på din beskrivning lät det som att det var mer än en resa per år. Om du har räknat ut ditt avtryck från flygresorna - hur känner du inför den siffran?

Ingrid Eckerman sa...

Jag tror att vi kan acceptera att äta kött sällan, äta närproducerat, bo mer trångt, ställa bilen, mm mm - men det som verkligen sänker livskvaliteten är om vi måste sluta resa. Om jag blev insläppt i Indien skulle jag fortsätta resa dit en gång per år. Nästa år kommer tre av mina "barnbarn" hit. Känns mycket viktigt! Men själv kommer jag inte till värmen - om jag inte tar tåget, och det är jobbigt.

linis sa...

Jag håller helt och hållet med om att det är urbota dumt att flyga, speciellt när man kan semestra med tåg eller kanske till och med inte behöver åka så jäkla långt. Jag och min sambo har satt en gräns för oss, för att kontrollera flängandet och även för att vi ska göra en större resa till Kanada (där min bror bor) om ett halvår. Jag tror att det är frihetskänslan som gör det svårt för folk att sluta. Och suget efter att upptäcka mer och STATUS såklart. Det är häftigt att se nya platser. Något som jag blir riktigt förbannad på är folk som flyger inom landet. Och att det är så billigt att flyga gör mig galen. Läste något om att Ryanairs VD vill ha ståplatser på flyget och kände mig helt matt. Kom igen mänskligheten!

Kickan o Ärtan sa...

Håller helt med dig!! Jag tycker att flyg är ALLDELES för billigt!

Matilda sa...

Hej!

Jag undrar om det verkligen är bättre ur miljösynpunkt att flyga reguljärt än charter? På andra miljöbloggar har jag läst det motsatta, att det är bättre ur miljösynpunkt att flyga charter eftersom de planen oftast är fulla medan reguljärflygen i bästa fall är halvfulla. Jag säger inte att du har fel, själv är jag extremt okunnig på just det här området eftersom jag enbart flygit två gånger de senaste 15 åren.

Därför vill jag gärna höra vad du har att säga om det här. Boken Välkommen till paradiset som du nämner handlar ju inte enbart om resandet ur ett miljöperspektiv utan minst lika mycket om hur turistindustrin påverkar lokalbefolkningen. Inget fel alls med att skriva en bok om det, eller att hänvisa till en sådan bok, men det som gynnar lokalbefolkningen bäst gynnar ju inte alltid automatiskt också miljön, åtminstone inte i ett större perspektiv. Även om det självklart inte heller finns någon automatisk motsättning mellan att gynna lokalbefolkningen och att gynna miljön.