10 november 2012

Minskad köttkonsumtion 2012

En får vara glad för det lilla. Hörde på radion idag att köttkonsumtionen inte förväntas öka i år, utan snarare minska lite. Istället för 86,3 kg 2011, så beräknas konsumtionen sjunka till 85,5 kg kött per person. 

1990 åt vi 60 kg per person och år. Då ingick även undertecknad i statistiken, eftersom jag då var en alldeles vanlig 20-årig köttätare. Om jag åt 60 kg per år eller inte har jag ingen aning om, men jag vet att jag aldrig tänkte tanken att det vore gott att få äta sådär 25 kg till per år. 

Det jag vill säga är att även om det är skönt med en nyhet om att konsumtionen minskar så är den ändå helt från vettet. 

Förklaringen till den lilla minskningen tros vara att priset på kött ökat. En självklarhet: Dyrare kött = mindre konsumtion. För mig får priset gärna öka rejält mycket mer. Varför inte börja med att sluta ge mina skattepengar i subventioner till köttindustrin? Och sen skulle det sitta fint med en köttskatt. Paybacktime, liksom.

Om någon sedan börjar klaga på näringsbrist för att hen inte har råd att äta 85 kilo kött om året, kan vi kanske påminna om hur mycket kött vi åt per person på det glada 80-talet utan att svälta.

Vi behöver noll kilo kött för att må bra. 

2 kommentarer:

Alex (köttätare) sa...

Håller helt med om att priset på kött borde öka, så att människor förstår att det faktiskt är en riktigt värdefull produkt de stoppar i sina munnar. Jag hör hur en del klagar på att mat har blivit så dyrt, och med mat menas då kött. Men de reflekterar aldrig över varför det är dyrt. Människor måste nog förlikas med tanken på att kött i framtiden kommer återigen vara något som man äter mer sällan och vid speciella tillfällen. Och det är så det borde vara för att vi ska uppskatta det ordentligt.

Lotta sa...

Hej Karin, har du sett denna motion? Mycket intressant läsning: Inte bara veganer som vill se en minskad köttkonsumtion:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Minskad-kottkonsumtion_H002MJ404/?text=true