16 november 2012

Närodlad kyckling?

Ibland är det extra kul att vara miljöansvarig på jobbet. Speciellt när jag får frågor från engagerade kolleger som undrar vad som är bäst att göra i olika situationer. Idag kan jag rapportera om följande mejlkonversation om matens klimatpåverkan:

Kollega:
Hej Karin,
Jag ska beställa lunch till en konferens. Vilken av dessa nedan är mest klimatsmart? Landet är ursprungslandet på huvudråvaran.
- Lenrimmad torsk med musselsås & strimlade grönsaker, Norge
- Baconlindad kycklingfilé med couscous & russin, Sverige     
Jag: 
Vilken bra fråga!
Om vi utgår från vår policy måste du först kolla vad det är för torsk. Om den är odlad, KRAV- eller MSC-märkt är det okej, annars är den rödmärkt på WWF:s fiskguide och går alltså bort. Om torsken är okej (alltså gul- eller grönmärkt) så vinner fiskrätten i klimatmatchen. Gäller bara att hålla tungan rätt i munnen :)

Kollega:

Tack :)
Lutar åt kycklingen som är närodlad. Trevlig helg!
Jag:
Är kycklingen odlad?
Nä skämt åsido, var är kycklingens och grisens foder odlat? Säkerligen soja från Brasilien om det inte är KRAV-kött. Inte speciellt närodlat.
Kollega:
Det är inte lätt att vara rätt. Jag ska ringa dem på måndag, frågan är ju vilka svar de kan ge.
Jag:
Ja det där med närproducerat är verkligen ett missbrukat ord. Lycka till!
Och för alla som tycker det verkar krångligt att hålla koll på vad som är minst dåligt: Välj vego.

5 kommentarer:

MarySaintMary sa...

Håller med om din slutkläm, framför allt med tanke på hur kycklingar behandlas.

Carolina sa...

Älskar din blogg! Hitta den igår o plöjde som natt-lektyr! Jag har börjat utöka min medvetenhet från enbart återvinning till eko-svanen o allt annat -märkt! Jag är dock så dåligt påläst om kött vs grönsaker vs kyckling vs fisk vs närodlat etc! Fattar att du har bättre saker för dig men om du har nån bra länk om hur jag kan förbättra mitt ätande vore det toppen! Vi äter mycket vilt, jagat -styckat hemma o jag funderar på saker att komplettera med!

Tack för goda tips! Mvh Carolina

Karin sa...

Hej Carolina!
Tack för dina fina ord om min blogg :) Det låter som du redan börjat tänka på viktiga saker. Maten är enligt mig de allra viktigaste valen du kan göra för klimat och miljö (och djuren), eftersom du äter varje dag och kan ta ett bra beslut vid varje måltid.
Du har helt rätt i att det är skillnad på kött och kött när det gäller klimatpåverkan. Värst är nötkött, men om du får tag på svenskt naturbeteskött eller KRAV-märkt nötkött så är det bättre. Sedan kommer lamm, därefter fläsk, kyckling och fisk. Om du äter vilt så är det ett mycket bra val rent klimatmässigt.

Det du kan ha som ett riktmärke är dock att vilket kött du än väljer, så kan det aldrig ge mindre klimatpåverkan än en vegetarisk rätt (om inte de vegetariska råvarorna är flygimporterade).

Om den första regeln är att välja vego (eller vilt) så ofta det går, är den andra att välja ekologiskt/KRAV så ofta du kan.

Det där med närproducerat är ett lite vilseledande ord, tycker jag. Det är klart att det är bra när råvarorna inte transporterats långt, men jag brukar säga att det är viktigare att du tänker på VAD du äter och HUR den odlats/fötts upp/tillverkats än VAR den kommer ifrån. Transporten (om det inte är flygtransporterat) är en oerhört liten andel av matens hela klimatpåverkan, framför allt när det gäller kött och mejeriprodukter. Dessutom ska du tänka på att kött och mjölk som marknadsförs som närproducerad i de flesta fall kommer från djur som ätit foder som importerats från Sydamerika.

Oj, det här blev långt. Hoppas det gav dig lite inspiration. Och hoppas du fortsätter att läsa här!
/Karin

Carolina sa...

Vad glad jag blev att du svara! Det är en djungel! Mitt mål har blivit att försöka införamer vegrätter till vardags o spara t.ex. Kyckling till helgen. Jag har egentligen ännu en fråga som rör ett helt annat ämne - och du behöver verkligen inte svara om du inte hinner, men jag chansar :) - det gäller återvinning. Jag återvinner allt, tycker det är enkelt o mår bra inombords av det. Problemet är att FÅ personer i min omgivning gör det! Även fast de har brunapåsar återvinner inga ens matrester! Hur ska jag påverka dem utan att pika? Det vanliga svaret jag får är - det spelar ändå ingen roll, inga andra bryr sig! Blir så att o ledsen men står inte på mig..... Jag har en liten son så nnågot slagkraftigt om att vi lånar jorden av våra barn vore kanon! Tack igen för att du svara o jag tänker absolut fortsätta läsa!

Mvh Carolina

linis sa...

Vilken bra blogg du har! Och vego är ju alltid helt rätt tycker jag personligen men ska man äta djur ska man göra det med ansvar. Håller med om att den moraliska aspekten är viktig, en hållbar konsumtion ska vara hållbar för alla. /eko-feministen