11 december 2012

FöräldravråletSå här skrev min kompis Lotta på Facebook idag:
"För mina barns skull går jag till jobbet varje morgon och försöker få Göteborg att ta sitt klimatansvar. För mina barns skull avstår jag från semesterresor med flyg. För mina barns skull bor vi i en lägenhet i stan. För mina barns skull försöker jag välja mat med mindre klimatbelastning. För mina barns skull engagerar jag mig i miljöfrågan på fritiden. Jag vill kunna se dem i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde. Nu vill jag att även politikerna gör sitt för att undvika oåterkalleliga, katastrofala klimatförändringar som kommer att drabba de som är barn idag, även i Sverige. För mig har klimatfrågan haft högsta prioritet i många år. Från och med nu vill jag att även politikerna ger klimatet högsta prioritet!
Skriv på Föräldravrålet du med!"

Jag är inte förälder själv. Men det här uppropet, Föräldravrålet, som startade i morse sätter fingret på precis vad klimatfrågan handlar om: Vilket ansvar tar vi här och nu för hur världen ser ut när ungarna blivit vuxna? För det är tyvärr inte längre bort än så. Det är så illa att vi som är vuxna nu faktiskt inom bara några decennier kan behöva svara på frågan från dagens barn och från dem som ännu inte är födda: Gjorde du något för att förhindra detta? 

I min vardag gör jag allt jag kan, men det räcker inte. Jag instämmer i vrålet till politikerna: Visa lite ryggrad! Klimatet måste få högsta prioritet. Vi kan och ska gå före i Sverige. Fattar ni?3 kommentarer:

Miljövetarna sa...

Väldigt bra grupp tycker jag! Vi på miljövetarbloggen fortsätter att uppmärksamma!

Anonym sa...

Hej Karin! Länge sen jag var inne här nu, är ingen flitig bloggläsare just nu. Men det här inlägget var ju roligt att läsa! Jag kände i efterhand att jag kanske skrämde bort vissa som borde skriva på uppropet fast de inte är lika "militäriska" som jag. Sådana som flyger, äter kött och bor i villa utanför stan är ju också viktiga. Önskar dig i alla fall ett riktigt gott 2013!
/Lotta

Anonym sa...

Om de verkligen bryr sig om våra barn, vår miljö och vårt klimat så borde de kräva ett omedelbart förbud för vedeldning och pelletseldning i våra villakvarter och berätta för alla hur skadligt det är!
Läs fakta här:

Lungspecialister och läkare om den dödliga vedröken:
http://www.youtube.com/watch?v=jaxSgglRpLY

Sanningen om den skadliga, giftiga och cancerframkallande vedröken som är 12 gånger mer cancerframkallande än cigarettrök!!!
http://www.thedeadlywoodsmoke.blog.com/

http://www.ipetitions.com/petition/friskluft/