7 december 2012

När allt jag gör känns futtigt

En vän twittrade just en fråga till mig. "Frustrerad över ännu ett klimatmöte som inte verkar leda nånvart. Har du hört nåt hoppfullt"

Ja, vad ska jag säga? Jag har försökt att sätta mig och få ur mig något vettigt om klimatförhandlingarna i flera dagar nu. Men det är tomt, liksom. Jag kommer inte på något att skriva. Jag följer rapporteringen från Doha, läser bra debattinlägg, bloggar och tweets. Det är mycket klokt och viktigt som sägs - mer än på länge, rycker jag. Men jag får inte ur mig en rad själv.

Det är som att vad jag än säger så är orden så futtiga.
Vad jag än gör så är det så futtigt.
Maktlösheten som en våt förlamande filt över mig.

Sorgen över allt vi bara förstör, som vi snart inte kan göra något åt. Det enorma ansvaret att bo i den rika världen och tillhöra den den sista generationen som levt gott på oljan, och den första generationen som är medveten om vad vi gör och vad som måste göras. Och den enda generationen som kan göra något innan det är för sent.

Jag kan inte lämna över ansvaret till någon annan. Men jag vet inte vad jag ska göra mer än att hoppas på mirakel i förhandlingarna mellan världens ledare.

Vill inte känna så här. Jag ska försöka samla mig. Jag vet att jag visst kan påverka, både med de val jag gör i vardagen och genom mina försök till att inspirera andra här. Det är en tröst. Men jag vill mer.

2 kommentarer:

Carolina sa...

Kom igen Karin! Du ger mig så mkt pepp att det e alla smågrejer som också gör skillnad! Jag har blivit så peppad att förändra min omgivnings beteende o då blir det ringar på vattnet! Vi kan inte ge upp nu!

Just nu håller jag på att försöka värva medlemmar till naturskyddsföreningen! Vet att det är lite men men..

Hoppas det känns bättre idag!

/må-fre veg tack vare dig!!

Karin sa...

Åh tack fina du! Det där behövde jag verkligen höra.
Det känns tungt med resultataet från Doha, men självklart kan vi inte ge upp. Jobba ännu mer istället, hitta nya sätt och inspirera fler.
Bra jobbat med värvningen till Natursyddsföreningen. Det ska jag också bli bättre på.