9 december 2012

Ge upp? Not an option

Ni som läste mitt förra inlägg och följde mig på Twitter igår vet att jag var rejält låg efter resultatet i Doha. Jag vet inte vad jag hade väntat mig egentligen, men resultatet gav en hisnande insikt hur enormt svårt det är att vända skeppet. Politiskt ledarskap för klimatet är svårt nog att få till i en liten demokrati som Sverige - hur svårt är det inte då att få alla världens länder att gå åt rätt håll samtidigt?

Men som flera av er har sagt är det inte ett alternativ att ge upp. Tvärtom. Saknas det politiska ledarskapet är det ju ännu viktigare vad vi själva gör. Och även om varje enskild handling i sig inte gör någon skillnad på jordens medeltemperatur, så kommer den att ge ringar på vattnet. 

Jag fick jättefin uppmuntran av en bloggläsare efter mitt deppinlägg. Carolina berättade att det jag skriver här uppmuntrar henne att peppa sin omgivning på olika sätt. Hon skrev att hon äter vego alla vardagar tack vare mig. (Ja, det kom allt en tår när jag läste.) 

Nu kavlar vi upp ärmarna, alltså. Här kommer ett förslag på ett par enkla grejer att göra redan nu medan du sitter vid datorn.

1. Gå med i Naturskyddsföreningen. 
Även om du inte tänker bli aktiv medlem och gå på möten, så har ett medlemskap stor betydelse. Varje medlem gör Naturskyddsföreningens röst mera inflytelserik. En medlemsavgift är inte bara en slant till föreningens verksamhet - ännu viktigare är att miljöns röst blir starkare i samtal med politiker och i opinionen. 192 000 medlemmar idag - borde vara många fler med tanke på hur många som bryr sig. Ja, att vara medlem i Naturskyddsföreningen är lite som att rösta. Varje år.

(Vet att många som läser här redan är med, men kanske inte alla)

2. Namninsamlingar
Ännu ett sätt att göra sin röst lite hörd utan att ens behöva lyfta på rumpan. Radikalisera klimatpolitiken nu och Flygskatt.nu är två som är igång nu. Skriv på!

Sen finns det tusen saker att göra, både i den egna vardagen, som konsument, resenär, anställd, förälder och vid varje måltid vi äter. Det är också ett viktigt ledarskap - att bestämma sig för vad som är viktigt och stå för det även om någon tycker att en är besvärlig.

Sådär - lite muntrare redan.

2 kommentarer:

Erika sa...

Bra tips !! Har självklart skrivit på (håller absolut med att det måste till mer styrning från makthavarna) och ÄNTLIGEN fick jag lite eld i baken och gick med i NF också:-)
Många bäckar små.
Ditt engagemang smittar tro aldrig annat

Malka sa...

Har gått med i Naturskyddsföreningen efter att ha läst ditt inlägg. Har funderat på det länge, men nu har det äntligen blivit av. Det är som du skriver, om inte politikerna får ordning på miljön så är vi vanliga människor ännu viktigare!