29 december 2012

Låt proffsen sköta fyrverkerierna

Giftigt, farligt, snyggt.
Jag har bloggat några år nu. Ibland känner jag att det går lite på tomgång och att jag redan sagt det jag vill säga. Så här inför nyår känns det lite extra mycket på det viset, men för nytillkomna läsare kommer här årets nyårsdrapa om fyrverkerier.

Jag börjar med att länka till Naturskyddsföreningen, som uppmanar alla som köper fyrverkerier att ställa miljökrav. Kanske inte så lätt när de allra flesta (6 av 8 i en undersökning av Kemikalieinspektionen) innehåller hexaklorbensen, som tillhör ett av världens tolv värsta miljögifter, "the Dirty dozen", tillsammans med ökända kemikalier som DDT och PCB. Ämnet är förbjudet i Sverige sedan 1980. Alla undersökta fyrverkeripjäser innehöll dessutom en eller flera av tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och krom.

Jag fattar inte. Varför är det okej och festligt att förgifta allas miljö på nyårsafton helt plötsligt? 

Sedan är det nästa bisarra grej. Det är allmänt accepterat att några timmar runt midnatt på nyår använda sprängämnen på fyllan och dessutom låta barn vara med och till och med tända på själva. Det skjuts mitt i bostadsområden, raketer skjuts in på balkonger och fönster. Hundratals bränder. Folk skadas för livet. Dödsfall inträffar. Och skräpet i parkerna på nyårsdagen - varför ska vi tycka att det är okej? 

Och alla skräckslagna djur...

Visst, det finns lagar och ordningsstadgar om hur fyrverkerier ska hanteras ansvarsfullt. Men jag tycker att svenskarna har förbrukat det förtroendet för länge sen. Tyvärr. 

Förra året läste jag om Irland. Bara professionella fyrverkare med licens får köpa och skjuta. Tänk om vi kunde ha det så. Fyrverkerierna skulle koncentreras till avgränsade tider och till säkra platser. Det skulle bli snygga fyrverkerier. I licensen skulle kunna ingå en försäkran om att inte skjuta pjäser med förbjudna gifter. 

Kan vi inte bestämma det? Bra. Tack för mig.

3 kommentarer:

Stabilekonomi sa...

Jag håller med dig till fullo, funderade också på ett inlägg i samma stil men jag får skriva till Påsk istället, årets surgubbe inlägg.
Det verkar som att det är så många som tycker att det är roligt så att ingen riktigt vågar sätta hårdare regler.Något jag faktiskt stör mig på är att det ska "pangas" minst en vecka före och en vecka efter Nyår också, så särskilt kontrollerat är det inte och det blir än värre för djuren.
Finns roligare saker att lägga pengar på.

Bondjantan sa...

Allt gott till dig 2013!
Många kramar/ bondjäntan

Millas Hälsoblogg sa...

Kan bara hålla med tycker att många inte tar ansvar när de skjuter raketer i bostadsområden.Bra inlägg tål att tas upp varje år:)