16 december 2012

Ny bok om djurrätt och kristen tro


Ny bok!
I höstas bestämde sig den första församlingen i Svenska kyrkan, Södra Sandby i Skåne, att sluta servera kött vid sina arrangemang. Anledningen de angav var miljö- och klimatskäl och en syn på jorden som ett lån från Gud som vi måste förvalta på ett ansvarsfullt sätt. 

Det är fantastiskt bra! Klimat och miljö är ett alldeles tillräckligt skäl att bli vego, och det är också det som nästan alltid anförs när kommuner, företag och organisationer väljer att minska på konferensköttet, införa köttfria måndagar osv. På mitt jobb har vi, som jag berättat förut, bestämt att ha en vegomåltid på alla tvådagars konferenser och utbildningar. Vi är tydliga med att berätta att det är av klimatskäl. 

För vad skulle folk säga om vi gjorde det för djurens skull? 

Förvirrade djurrättsveganer vill väl ingen seriös organisation bli sammankopplad med? Nej, för Guds skull, det är klimatet och miljön. Och global rättvisa, möjligtvis.

Vad vill jag säga med här nu då? Jo, jag tänker på modiga skåneförsamlingen som väljer bort köttet. Vad hade hänt om de sagt att de gör det för djurens skull? För att grisar, kor och kycklingar också är en del av skapelsen och att vi som kristna visar vår kärlek genom att inte bidra till lidandet i djurfabrikerna. När vi säger att vi älskar vår nästa betyder det även djuren. Vad hade hänt då? Hade kyrkorådet röstat för idén då? Jag vet faktiskt inte.

Idag var jag på en bokrelease arrangerad av Djurens Rätt där Pelle Strindlunds och Annika Spaldes bok Kärlekens väg, om djurrätt och kristen tro släpptes. Jag fick med mig ett exemplar hem och kommer att läsa den i jul. Förväntningarna är hyfsat höga med tanke på vilket enormt intryck Pelle Strindlunds förra bok Jordens herrar gjorde på mig för snart två år sedan - då jag blev övertygad om att fortsättningsvis äta veganskt. 

Den nya boken utlovar en historisk resa bland helgon och kristna djurrättsengagerade, vad står i bibeln, vad sa och gjorde Jesus och hur kan vi tolka det? "En etiskt fördjupning i medvetna livsval" står det på baksidan. Sånt går jag igång på, dårå...

Det vore kul om fler läste så kan vi diskutera sedan. 


3 kommentarer:

Miljövetarna sa...

Jag ska själv läsa Djurens Herrar nu till jul, ska bli spännande att höra vad du tycker om den nya boken!

Lejna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Miljövetarna sa...

Jordens herrar menar jag såklart :)