23 januari 2013

Bra jobbat, Köttguiden!


Bara rött i klimatkolumnen för nötkött...
Så här dagen efter den något urspårade köttskattsdebatten känns det skönt att kunna tipsa om något sakligt i ämnet mat, klimat och miljö. Det är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet som i samarbete med bland annat Naturskyddsföreningen och Coop tagit fram Köttguiden.

Det är rena julafton för en mat- och miljönörd som en själv! Här hittar vi saklig info om hur och hur mycket olika typer av kött påverkar miljö, klimat och djurskydd. Vi får en hjälp i märkningsdjungeln av KRAV, Svenskt Sigill, svenskt och utländskt kött. Ost finns också med på ett hörn. Som en snabbvariant kan du kolla vad som fått rött, gult eller grönt ljus, och på webbplatsen finns det fördjupningar.

Grymt bra jobbat, säger jag!

Och extra mycket gillar jag att köttguiden även innehåller rubriken "Andra proteinkällor", med fina baljväxter som får skönt grönt ljus.

köttguiden.se
Ladda ner den översiktliga listan


När kommer appen?

3 kommentarer:

Camilla sa...

Wow perfekt! Köttskatten startade en bra diskussion vid lunchbordet på jobbet, men jag insåg hur lite jag visste. Ändå är jag intresserad och tycker att jag vet en del. Dessutom ännu mer skrämmande att ingen av oss visste så mycket. Nu ska jag läsa på i köttguiden!

Färgflickan Esmeralda sa...

Riktigt bra! :)

lisasgardendreams sa...

Den är jättebra! Jag har tipsat om den till många!