22 januari 2013

Dagen K som i #Köttskatt

Ja vad ska en säga? Vaknade till halvsjunyheterna i morse och fick höra att Jordbruksverket anser att vi måste minska på köttkonsumtionen i Sverige, eftersom den har ökat så de senaste decennierna. Och vips var dagens storm i sociala medier ett faktum: Köttskatten.

Jag trodde första att jag drömde, men faktiskt - de hade som en tänkbar lösning att lägga skatt på kött som ett ekonomiskt styrmedel. Wow! Jag tänkte att det här blir en bra dag.

Efter att ha hängt med ett tag i twitterflödet visade det sig dock att Jordbruksverket var noga med att säga att de inte föreslår någon köttskatt, utan bara ville nyansera debatten

Bortsett från adrenalinpåslaget av att läsa hur kränkta en del blir vid blotta tanken på att det ska kosta att förstöra planeten, och Annie Lööfs tröttsamma inlägg om glada svenska kossor, så var det fint att kött- och klimatfrågan fick en hel dag i hetluften. 

Jag har väl inte så mycket mer att tillägga. Ni vet vad jag tycker. Jorden, klimatet och djuren mår skit av att människor i rika länder ska äta enorma mängder kött. Det måste minska. Vi kan inte förlita oss på en förhoppning om den medvetna konsumenten som väljer vego till vardags och svenskt eko- och naturbeteskött till fest. Det ser vi på siffrorna - köttkonsumtionen har ökat med 50 procent på 20 år. Billigare kött = mera kött. 

Dyrare kött = mindre kött.

Jag gillar tanken på en punktskatt på industrikött, precis som vi har skatt på bensin och tobak. Men först, varför inte skippa de vettlösa subventionerna till köttindustrin? Jag fattar inte att vi fortfarande håller på med det.

Och en grej till. Det där med öppna landskap. Jag köper det. Betande kor och får bidrar till en biologisk mångfald som är bra. Men hur vi går därifrån till att vi måste ta deras mjölk och döda dem när de knappt blivit vuxna för att äta upp dem, det hänger jag inte riktigt med på. 

Men okej, om vi säger att bönderna måste kunna sälja kött och mjölk för att vi ska kunna ha kor som betar - varför är den allra största delen av svenskt kött från djur som ätit ohållbart importfoder? Varje kött- och mjölkdjur som äter foder som odlats istället för mat till människor innebär en onödig miljö- och klimatpåverkan. Öppna landskap-argumentet håller bara så länge korna enbart betar svenskt gräs.

2 kommentarer:

kallecyklar sa...

Givet att målet är att minska utsläppen av för klimatet skadliga ämnen borde väl en generell koldioxidskatt var mer effektiv än en punktskatt på kött. Det som ger upphov till mest skadliga utsläpp kostar då också mest.

Dessutom känns en generell koldioxidskatt betydligt mindre kontroversiell än en "köttskatt".

Cat sa...

Jag tänkte på precis samma sak om dedär betande korna (eller andra betande djur).