15 januari 2013

Förändring tar tid och trägen vinner

Kommer ni ihåg när folk tyckte
schyst kaffe smakade illa?
Kommer du ihåg för sådär tio år sen, om du möjligtvis jobbade på en arbetsplats som bestämde sig för att byta ut det gamla kaffet till Fairtrade-märkt? Jösses vad det kunde knorras ibland! Det skulle vara det gamla kaffet! Rättvisemärkt smakade blahablaha. Detta bestämde sig alltså vuxna människor för på allvar, och det köptes demonstrativt egna kaffepaket. Ja hjälp, jag hade faktiskt förträngt det lite, men blev påmind idag.

Idag fick jag förmånen att prata mat och klimat och om köttets klimatpåverkan i synnerhet för förbundsstyrelsen i organisationen jag jobbar. Åh vad roligt det var! Tanken var att peppa styrelsen och ge dem bakgrund och fakta kring varför vi valt att byta ut en köttmåltid mot vego på alla våra utbildningar och konferenser. 

Det blev jättebra diskussioner med kloka styrelsen, inte minst om varför vi, som inte är en miljöorganisation, ska bry oss om klimat och miljö. En insikt att klimatfrågan inte är en isolerad miljöfråga, utan handlar om alla människors förutsättningar att kunna leva och arbeta. Om det vittnar representanter för våra systerorganisationer i länder som redan drabbats av klimatförändringarna.

Det här att vi har en vegetarisk måltid på våra konferenser kan verka futtigt i sammanhanget, men jag tycker att det är ett väldigt modigt beslut. För som ni vet får inget vara enkelt, och visst kommer klagomålen som ett brev på posten från kursdeltagare som inte förstår eller ens vill förstå poängen att avstå kött en lunch. "Och så blir man ju inte mätt…" 

Men vi håller i det här. Sådär 2800 måltider byttes ut till vego på våra konferenser under 2012. Och vi kör köttfri måndagslunch bland oss anställda. Vi pratar om det, är stolta över det vi gör och det ger ringar på vattnet.

Förändringar tar tid. Men trägen vinner och hut går hem. Om några år kommer ingen människa fatta att det kunde anses kontroverisiellt med en vegolunch. Det var som sagt väldigt längesen jag hörde nån säga att Fairtrade-märkt kaffe smakar illa.

6 kommentarer:

Palle sa...

Kul
Bra jobbat
Grattis

Anonym sa...

Det är väl så att de flesta kaffemärken har en rättvisemärkt variant nu, så man kan dricka det kaffe man tycker om och ändå välja rättvisemärkt.

Malka sa...

Vad roligt att du får så fin respons för ditt arbete! Jag hoppas verkligen att vego kommer bli allt mer vanligt och accepterat. Igår så började vi prata om pälsfarmning på mitt jobb och det kändes så positivt att alla tyckte att päls var onödigt. Det känns inte som om den åsikten var så självklar för 10-15 år sedan. Tack för ett bra inlägg!

Lina på Miljövetarna sa...

Bra jobbat! Det är jobbigt när människor bara vägrar att förstå. För det är ju så enkelt med miljö och smarta val. Så. Himla. Enkelt. Egentligen.

Sol sa...

Det svåra, tycker jag, är att förhålla sig till att vi inte har den där tiden som behövs för att stanna lastbilen som med gasen i botten är på väg rakt emot en bergvägg... För samtidigt tror jag som du, att förändringar tar tid, behöver få ta tid.

Miljövetarna sa...

Ha! Men vad dumt! Och fortfarande är! Trångsynta människor.
Men det positiva är ju att det verkar gå över efter ett tag, nu är det ju snarare inte socialt accepterat med orättvist kaffe, så förhoppningen är väl att det blir samma sak med kött/vegomat.
Bra att du sprider ordet!
/Ellen