5 februari 2013

Gröna påsar i Stockholm

Stockholm testar nytt.


Nämen titta! Här har jag gått runt i säkert ett halvår utan att grumpa på Stockholms stad och min hyresvärd Stockholmshem för att det inte händer något med huvudstadens möjligheter att återvinna matavfall. Och så drar de nu igång försök med gröna påsar, alltså möjligheten att sortera sitt matavfall i separata påsar som slängs i samma kärl som övrigt och sedan sorteras optiskt. Superenkelt för hushållen!

Det hela är ett test i några tusen stockholmshushåll, och testet ska hålla på från och med nu och i nio månader. Sedan ska det utvärderas för att se om det kan vara ett system som passar Stockholm. Min hyresvärd Stockholmshem deltar i försöken, men mitt kvarter är inte uttaget tyvärr. 

Så det händer saker i alla fall. Men som de skriver - den allra högsta kvaliteten på matavfallet om det ska bli bra biogas, får vi om vi använder papperspåsar och lägger i separata kärl. De gröna påsarna är i plast och är inte lika bra. Men frågan är om det inte är en bra idé i alla fall om det ska gå att få till bra återvinning i gamla hus med sopnedkast. 

Det ska bli intressant att se hur testet faller ut. Kom igen, Stockholm!

3 kommentarer:

Palle sa...

Äntligen!
Bara 10-20år efter andra och ändå måste det utvärderas. Nåja bättre sent än aldrig.

Får tyvärr inte vara med än heller och att göra något eget verkar kräva tillstånd.

Kom igen nu!

Sol sa...

Ja, äntligen!

Jag har nyss investerat i en Bokashi kökskompost, ett tips för oss som inte orkar vänta: http://www.bokashi.se/sv/artiklar/bokashi-kokskompost/em-bokashi-startsats.html

Camilla sa...

Konstigt att det ska behöva utvärderas. Hos oss har vi haft det där ett halvår (eller så) nu och det verkar fungera bra. Det är i alla fall smidigt för mig som användare.