7 februari 2013

Ja, det går att förändra

Ja, det går att förändra saker som är fel.
Grattis och tack, Isabella Lövin och alla
som jobbat för EU-beslutet om fisken.
(Foto: wikipedia)
För fyra år sedan, när jag precis börjat med den här bloggen läste jag Tyst hav av Isabella Lövin. Jag är inte ensam om att ha blivit helt tagen av boken. Det vansinniga överfisket, girigheten och den sanslösa byråkratin kring fisket. Subventionerna till en fiskeflotta som tar upp mer fisk än det egentligen finns. Beståndet som blir mindre, fiskarna som fiskas upp innan de lekt. Cynismen när Europa sluter avtal med korrupta länder så att vi kan åka dit med våra superfiskeskepp och dammsuga upp fattiga länders fiskevatten. Industrin med den odlade laxen, som kräver enorma mängder foder. Och ålarna...

Ja ni vet. Jag blev så ledsen och så förbannad.

Fram tills dess hade jag ätit fisk ibland, men jag lade av med det när boken var utläst. Fisken behövde vara kvar i havet. Varenda en.

Isabella Lövin har sedan dess varit en stor förebild för mig. Hon tog reda på fakta, berättade allt hon visste, sa vad hon tyckte, engagerade sig och tog dessutom steget in i politiken och direkt till EU-parlamentet. Det kändes bra att rösta på henne.

Igår röstade EU-parlamentet alltså med stor majoritet igenom de förslagen som Isabella Lövin tillsammans med andra kloka havsvänner tagit fram. Fantastiskt! "Vi är alla smått chockade här – men lyckliga!" säger hon själv på sin blogg.

 Så här sammanfattar Naturskyddsföreningen besluten igår:

  • Att fisketrycket 2015 sätts på en nivå som gör att fiskbestånden kan återhämta sig till en nivå som tillåter Maximal Uthållig Avkastning 2020. 
  • Att alla medlemsländer ska uppskatta sin fiskekapacitet och se till att den är i balans med det fisketrycket. 
  • Att det blir förbjudet att slänga fiskar överbord som man inte vill ha.
  • Att de negativa effekterna av fisket på ekosystemen inte ska äventyra de mål som satts genom EUs miljölagstiftning. 
  • Att bidrag till fisket bara ska ges till fiskare som lyder EUs fiskeregler. 
  • Att yrkesfiskare som fiskar på ett hållbart sätt ska få företräde till fiskeresursen. 
Wow! 

För all del måste beslutet tas i ministerrådet också, men det bra måste gå! Politik och demokrati funkar ju faktiskt. Heja!

(För övrigt anser jag att alla fiskar ska vara kvar i havet.)

3 kommentarer:

Åsa sa...

Trevligt med lite goda nyheter för en gång skull. Tack för en fin blogg med ett viktigt fokus.

Lina på Miljövetarna sa...

Hur bra som helst ju! Och Isabella är grym!

Anonym sa...

Fisk är mat från solen som ofta innehåller mycket av de näringsämnen vi lider brist på idag. Lax och strömming innehåller 11 gånger mer omega-3 och D-vitamin än till exempel torsk. För att vi ska kunna äta mer fisk så måste vi få bort dåligt jordbruk. Vi ska inte gödsla och vända våra jordar och på så sätt i slutändan skapa övergödning och döda havsbottnar. Strömming och andra bytesfiskar minskar och därmed även lax. En lösning är att förbjuda kraftfoder i köttproduktionen. Även tvinga bort den från vanlig åkermark då den med stor fördel kan bedrivas i block och skogsterräng (miljövänliga naturbeten). Får och grisar kan även beta på liknande marker som det finns hur mycket som helst av i Sverige. Åk ut och titta! Då kan vi få närproducerad mat från Solen, och inte via oljan (via gödslade, traktorkörda miljödåliga åkrar).