21 mars 2013

40-talist som förstått

Jag läste en text skriven av en mormor på Föräldravrålets blogg idag. Texten går rakt in i hjärtat.

Så här skriver Kerstin:

"Jag är gammal och allt är mitt fel! Född på 40-talet hör jag till den generation som ställt till det. Aningslösa och med en oändlig framtidstro har vi efterkrigsbarn levt våra liv i ett ständigt tillväxtrus. Mer, större, rikare, häftigare. [...]

Kring 1950 lär livet på vår planet i stort ha varit hållbart. Antalet människor var lite drygt 2 miljarder, totala uttaget av jordklotets resurser översteg inte tillgångarna. CO2-halten i atmosfären var ca 320 ppm, miljöproblemen var knappt uppfunna. Kemikalieexplosionen var inte inledd, min generation föddes utan gifter i blodet. [...]

Nu har pay-back time kommit och några av oss försöker ta ansvar genom att visa vår oro. Gensvaret, bland både vänner och politiker, är minst sagt ljumt och det är mycket lätt att misströsta."
Läs hela Kerstins text Desperation mitt i mormorsglädjen

Det är precis så. Det är vi som lever nu (ja även jag som är 70-talist), som levt gott genom att överutnyttja jordens resurser som måste ställa det tillrätta. Att lämna över till ungarna är inte ett alternativ.

Föräldravrålet är ett initiativ av människor som fattat just det. Om du inte gjort det än, gå med i Föräldravrålet! Skriv på här och gilla på Facebook. Nej, du måste inte vara förälder för att gå med, du behöver bara känna att det inte är barnens och de ännu oföddas ansvar att städa upp efter dig.

Inga kommentarer: