1 mars 2013

Nej, inga kalvar får dia i Bregottfabriken


Å vad bra! Djurskyddet Sverige har anmält Bregott för vilseledande marknadsföring med sin Bregottfabrikenreklam.

Jag har stört mig så länge på Bregottreklamen med sina lyckliga kossor som bara äter grönt gräs i sommarhagen. Nu har de verkligen gått över gränsen när de visar kalvar som skuttar runt i sommarhagen och diar sina mammor.

Mjölkkor får aldrig ha sina kalvar hos sig. De separeras med en gång. Inte ens KRAV-kor har sina kalvar längre än ett par tre dagar.

En annan grej jag tror många sällan tänker på är att mjölkkor måste få en kalv varje år för att kunna producera lönsamt med mjölk. De är alltså i stort sett dräktiga merparten av sina liv, men får aldrig ta hand om sina egna kalvar.

Att tro något annat än att de far oerhört illa av det är att lura sig själv. Alla som kan något om hästar vet att ett föl aldrig får skiljas från stoet. Varför skulle kon och kalven klara det så mycket bättre?

Jag hann bli 40 år innan den systematiska grymheten i detta slog mig. Jag visste inte innan. Jag hade någon naiv tro att en mjölkko kunde mjölkas typ resten av livet efter att hon fått en kalv. Vad som hände med den kalven ägnade jag inte en tanke.

14 kommentarer:

Åsa sa...

Bra med uppmärksamhet på sådant som går de flesta förbi. Och "naiva" är det nog många som är i detta fall!

Vegosessan. sa...

Så. j. bra inlägg. Tack!

M sa...

Exakt den här insikten slog mig för ca ett år sedan. Sedan dess har jag gått över till sojamjölk.

Louise sa...

Dricker numera också annan mjölk. Godast är Havremjölk, men finns även mandelmjölk, som är hur god som helst. Hatar Bregotts falska reklam.
För den som vill att det skall smaka exact som mjölk, finns ju Becels. Mycket bättre än gå omvägen via kon, bättre för djuren, hälsan och miljön.

Karin sa...

Tack för era uppmuntrande kommentarer! Jag skrev ett inlägg till nu, som jag är rädd var lite i suraste laget. Men ju mer jag tänker på det, desto knasigare är det med mjölkindustrin.

Speciellt som det är så enkelt att avstå komjölk - det finns så mycket bra grejer som är gjorda på soja, havre och nötter. Allt går att göra lika gott utan komjölk :)

Anonym sa...

Jag säger inte emot det du skrivit i inlägget , det är absolut värt att fundera över hur mjölkkorna har det och vad för alternativ till komjölk man kan välja istället. Det är viktigt att vara påläst och inte drunkna i all skönmålande reklam. Samtidigt kan jag inte låta bli att dra en parallell till hur vi i vårt moderna samhälle behandlar våra egna ungar. Mer än en gång har jag hört kvinnor sluta amma för sin egen bekvämlighets skull, inte för att barnet vill det. Sen lämnar vi de små på förskola vid 1 års ålder, hur många 1-åringar (eller föräldrar heller för den delen)är mogna för den separationen, egentligen? Naturfolken gör knappast på det sättet t ex.
Ja, det var en liten utvikning från miljötemat men en rätt så intressant jämförelse.

Anonym sa...

Jag håller helt med om innehållet i inägget, även det om mjölkkor. Vi har bytt ut en hel del komjölk mot havremjölk. Jag ser dock några problem. 1. Inte allt går att göra lika gott som varor på komjölk! En Appenzellerost eller Gruyere är helt klart omöjligt att efterlikna. Samma med Joghurt tyvärr. Om det är naturligt eller nödvändigt att äta sådant kan man naturligtvis diskutera, men gott är det!
2. Havremjölk kan man köpa på svensk havre. Den är dock ganska så starkt processerad. Och sojamjölk är en miljöbov, inte minst pga transporten. Svensk soja har jag inte hört talas om än...
3.Produkter som ska efterlikna mejeri-produkter (havregurt, sojagrädde...) innehåller ofta en massa tillsatser som jag vill undvika, t.ex. stabiliseringsmedel. Jag vil inte ha salt i mjölken heller, då barnen ska dricka det.

Så tyvärr är det inte så enkelt att bara skippa mjölken som jag skulle önska!

Anonym sa...

Sojamjölk. Hur och var odlas sojan? GMO? Raffinering? Vad vet vi om den? För min egen skull tror jag hellre jag använder svensk kravmjölk än att använda konstgjorda surrogat.

Karin B sa...

Fantastiskt bra det du beskriver om en hur våra kor har det och det vidriga i att man separerar kon och kalven.Jag har tyvärr känt till det en längre tid men vad gör man åt det??
Detta ämne borde absolut komma upp till allmänhetens kännedom.
Alla tror att så fort det är ekologiskt så får ko och kalv gå tillsammans, men så är det ju absolut inte. Men det finns exempel på att det fungerar att ha ko-kalv tillsammans ( Ängavallens gård) Så nu känns det som läge att nå ut till allmänheten när man ser att andra kan klara av det både praktiskt och ekonomiskt.
Du är bra på att skriva så jag skulle vilja uppmana dig att skriva om detta på andra ställen än i denna blogg. Starta en debatt om detta!!!
Tyvärr håller jag inte med om att det är onaturligt att dricka mjölk och jag tror inte heller på sojaprodukter som ersättning för allt möjligt.
Men att kor inte mår bra av att förlora sin kalv år efter år och att man sätter kalvar i ensamboxar upp till 8 veckor är fruktansvärt!
Så ut med detta, det skulle bli ett mycket hett debattämne!

Anonym sa...

Jag slutade konsumera komjölksprodukter för ett år sen pga jag ville stärka min kropp och mitt immunförsvar. Jag mår mycket bättre, inget magont, inga eksem i hårbitten och i ögonbrynen och jag har hållt mig friskare än vad jag brukar. Jag tycker det är skrämmande att vi blir indoktrinerade från skolan och i media av mjölkindusyrin att mjölk är nyttigt och naturligt! Det är det inte! Det pratas aldrig om alla miljögifter, tillväxthormoner och konstgjorda vitaminer som finns i komjölksprodukter. Det är dags att det belyses!

Ellen sa...

Hej! Bra skrivet, till framför allt kommentarerna: jag skulle ändå vilja heja på sojaprodukter lite, kanske mest för dem som nu dricker komjölk nu men vill ha ett bättre alternativ, då tycker jag att det är synd att skrämma iväg någon med att ryta att soja är minsann dåligt! Det är ju väldigt mycket bättre att äta sojan direkt än att först ge tio gånger så mycket soja till en ko för att få ut lika mycket mat. Sen så får GMO-produkter inte säljas i Sverige, det är inte helt lätt att kontrollera men tex Kung Markatta verkar ju vara rätt noga med sina kontroller. Å andra sidan så innehåller ju inte KRAV-mjölk så mycket soja. Och konstgjord vet jag inte om man kan kalla soja mjölk mer än annan mjölk eller ost tex. Jag tycker att det är viktigt att belysa alla sidor av ett problem, det är inte så enkelt som att säga "det här är dåligt" eller "det här är bra".

KRAV har ju just som krav att kalven ska få gå minst tre dagar hos kon, förhoppningsvis finns det fler bönder som låter sina kalvar gå ännu längre hos mammakon. Men där är jag väl naiv... Jag hoppas. Och nä, bort med falsk reklam.

Karin B. sa...

Tyvärr, regeln som KRAV har är 24 timmar tillsammans!
Helt otroligt att de kan få kallas KRAV då!
Efter den tiden finns lite olika varianter vad som händer med kalven, men ofta hamnar den helt ensam i en väldigt liten box. Där har jordbruksverket satt upp en regel att den endast får vara ensam i 8 veckor!!!
Det är väldigt lång tid för en liten kalv.

Nej, fler skulle få veta hur illa kor och kalvar behandlas då skulle vi kanske få till en förändring.
Karin B.

Anonym sa...

Ekologiska kalvar bor max en vecka i ensambox
och alla har kompisar bredvid sig att nosa på (så dom är inte isolerade).

Ekologisk sa...

Ekologiska kalvar får vara max en vecka i ensambox sen blir det box med kompisarna!