12 mars 2013

Poängen med lädermärke på jeans?

Glad för fina jeans,
ledsen för att de satt
läder på dem.
Jag behövde ett par nya jeans. De gamla som jag haft några år börjar ge med sig. De två paren jag köpt de senaste fyra åren har varit Nudie av ekologisk bomull, och jag gillar dem verkligen. Och nu sedan i höstas är alla Nudies jeans i 100 procent ekobomull. Hatten av! Verkligen grymt jobbat!

Dessutom, när jag köpt mina fina nya blå fick jag med en liten broschyr om deras hållbarhetstänk med tips på hur jag själv ska få mina jeans att hålla så länge som möjligt. Framför allt behöver de inte (och ska inte) tvättas i onödan. Och när de slits ut kan jag komma till deras butik så lagar de gratis. 

De nya byxorna sitter perfekt och jag är en mycket nöjd medveten konsument.

Men…

Jag hade ju bestämt mig för att inte köpa fler grejer i läder. Ändå kommer jag hem med den mest onödiga läderprylen man kan tänka sig.

Okej, märket är litet. Vad Nudie betalt till djurindustrin för just mitt märke är väl försumbart. Men det stör mig ändå - just för att det är så vansinnigt onödigt. Det finns noll och ingen poäng med att döda ett djur, garva skinnet med all miljöpåverkan det innebär enbart för att printa en logga på det och sy fast det på ett par byxor.

Jag frågade Nudie på Twitter och de svarade att lädermärket "är en gammal tradition i jeansvärlden. Lädret är biprodukt som tas till vara, inga djur dödas för att göra läderbitarna". Det där sista är en smått komisk kommentar, får man säga, eller? Och att något är en gammal tradition tycker jag känns som ett rätt dåligt argument. Det viktigaste är väl att det är en bra tradition?

Förlåt det ostrukturerade inlägget. För att sammanfatta: 
  1. Suveränt med hållbarhetstänket hos Nudie jeans med 100 procent ekobomull och lång livslängd!
  2. Värdelöst att de festa jeanstillverkare på marknaden (inklusive annars schysta Nudie) av gammal slentrian och till ingen nytta känner sig tvingade att sy på en lapp av ett djurs hud på sina byxor.

Det var bara det.

7 kommentarer:

Helen sa...

Håller med till 100%.

Mia B sa...

Åh vad jag håller med här. Alla dessa onödiga läderdetaljer alltså. Skulle investera i en chemex kaffebryggare för ett tag sen och noterade i SISTA SEKUND att snördetaljen var läder. Varför liksom?! Störigt. Börjar dessutom känna mig obekväm med att det finns en 60-tals skinnsoffa i vårt hem. Snygg med dock, en gång djur... Känns inte bra. Hjärnan har är omformaterad! :)

Jenny sa...

Bra att du ställde frågan om lädermärket, kanske får dem själva att ifrågasätta detta framöver :D

Matilda sa...

Intressant observation. Dekorationen skulle ju kunna göras av annat material eller helt enkelt hitta på en ny intressant detalj.
Köpte själv ett par nya jeans nyligen och önskar nu att jag vetat att Nudie har eko-jeans. Bra att veta till nästa gång alla jeans gått sönder.

Anonym sa...

Var köper man dessa jeans?

Karin sa...

Hej!
Nudiejeans finn i vanliga jeansaffärer.
På deras sida http://www.nudiejeans.com/ finns en store locator, där du kan kolla efter en butik i närheten.

Justusson sa...

Håller fullständigt med! Har själv tagit bort och returnerat alla mina märken till kontoret på Lee - märket jag har flest byxor av - likaså inom kort till Levis.
Känns så fruktansvärt onödigt och förlegat ur samtliga synvinklar. Etiskt, moraliskt, ekonomiskt, energimässigt etc etc,..
Bra att du tog upp det!