5 mars 2013

Till vegomjölkens försvar

Smakar inte komjölk.
Smakar som god havremjölk.
Jag tänkte fortsätta på mjölktemat en dag till. Inläggen i helgen om kalvar som inte får dia och min fråga om det var naturligt att dricka mjölk ledde till flera olika kommentarer. De flesta positiva, men några ställde frågor och höll inte med mig. Det gillar jag - det tvingar mig att tänka efter. Tack!

I en del kommentarer blev soja- och havremjölken ifrågasatt. Ungefär så här:
  1. Soja- och havremjölk är inte lika gott som komjölk och det går inte att göra ost eller god yoghurt.
  2. Tillverkningen av soja- och havremjölk är onaturlig. De veganska mjölksorterna är konstgjorda surrogat och starkt processade livsmedel.
  3. Soja är en miljöbov, inte minst pga transporten. Och är den inte Genetiskt modifierad, GMO? 

Mitt lilla försvarstal (blev visst lite långt…)

1. Vad som är gott är hyfsat subjektivt. Jag håller med om att det är gott med bra ost och lyxigt med grädde i maten. Innan jag slutade med komjölken trodde jag att livet utan ost skulle vara en uppoffring. Men helt ärligt - nej! För mig satt uppskattningsvis 98 procent av längtan efter mjölkprodukter i vanan. Det är så enkelt med en ostmacka. Mjölk i kaffet för att jag alltid brukar ha det. Det var först när jag slutat med mjölk som jag förstod att det jag äter istället inte behöver vara exakta kopior av mjölkprodukter. Ett glas havremjölk till maten smakar inte som komjölk, men det är en god dryck med en känsla av mjölk som mättar gott i magen och jag älskar smaken! Likadant med sojamjölken som jag har på morgongröten - den smakar inte precis som komjölk, men det är gott! Nu kan jag inte tänka mig att ha komjölk på gröten - det skulle ju inte smaka som min sojamjölk som jag är van vid.

Sedan när det gäller lagad mat med vegetarisk mjölk och grädde - ingen skillnad alls. Sitter just nu med en ljuvlig kanelbulle bakad på sojamjölk. Allt går att göra.

Osten måste jag säga något om också. Nej, jag har inte hittat något som smakar och funkar som ost. Och vips blev mitt smörgåsliv mycket rikare! Jordnötssmör, hummus, avocado, cashewröror - inget av det använde jag på en macka på smör- och osttiden. 

På riktigt - det enda trista med att avstå mjölk är att det är krångligt ibland på restauranger. Jag lever med det och äter god mat hemma.

2. Tillverkningen av soja- och havremjölk, hur går den till egentligen? Och hur processad är tillverkningen? Jag var ärligt tvungen att googla "processat livsmedel" för jag hade bara en vag känsla för vad det innebär. Ett skällsord för dålig industrimat, liksom. Men egentligen kan vi ju säga att all lagad mat är mer eller mindre processad. Hur ska vi till exempel värdera en havrevälling som jag kokar hemma på havre och vatten jämfört med en havremjölk som görs på en svensk fabrik av ekologisk havre och vatten? Och likadant med sojamjölken - gjord på sojabönor och vatten. Jag skulle kunna göra den hemma själv. Att kalla det för surrogat tycker jag är orättvist. Det är bra och nyttiga livsmedel. Jag slipper dessutom det animaliska fettet som är orsaken till höga kolesterolvärden.

3. Och miljön. Att soja altid ska få skäll. Men här ska ni höra. Soja är en alldeles fantastisk liten böna. Vi kan göra all möjlig god och näringsriktig mat och dryck av soja (underbara tofu…) 

Ja, sojaodlinagar i Sydamerika innebär enorm miljöförstöring, skövlad regnskog och hemskt besprutade monokulturer. Men skyll inte på sojabönan för det! Jag läste i Matens pris att "2009 producerades det över 222 miljoner ton soja i världen. Utslaget på hela jordens befolkning innebär det uppemot 33 kilo sojabönor per person och år. Det motsvarar i princip dagsbehovet av protein för en vuxen människa. […] Nästan nio av tio sojabönor krossas och mals istället ner till kraftfoder till djur." Miljöförstöringen är inte sojans fel - felet är att vi måste få fram enorma mängder billig soja till kött- och mjölkdjuren! Att klaga på sojalivsmedel och sedan äta kött och dricka mjölk är en ordentlig logisk kullerbytta om du frågar mig.

Sojan som används till människoföda är inte GMO, och kommer främst från Europa, det utlovar i alla fall Alpro som gör den mesta av min mjölk. Och precis som med all annan mat anstränger jag mig för att köpa så mycket ekologiska sojalivsmedel jag kan. 

Det är viktigare vad du äter och hur maten är producerad än var den kommer ifrån. Miljöpåverkan från transporten av mat är försumbar i jämförelse med hela framställningen, så länge vi inte snackar flygtransport. Sojamjölk jämfört med komjölk (även om den är KRAV) kräver mycket mindre landareal och vatten i produktionsprocessen. Den orsakar även mycket mindre koldioxidutsläpp, med alla transporter inräknade.

Did I make myself clear?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Yes!

Rebecca sa...

Jag håller helt med om att det inte känns särskilt naturligt att dricka komjölk. SOm jag skrev i en förra kommentar så har vi dragit ner drastiskt på det och använder mycket havreprodukter som dryck och i matlagning. När det gäller soja tycker jag fortfarande att det inte är ett bra alternativ. Om du säger "så länge vi inte snacka flygtransport", hur kommer allting till Sverige som inte odlas här, tror du? Jag köper inte en massa tomater på svenska vintern heller eller brytbönor från Kenia. i alla fall så är havreprodukter helt klart min favorit för att ersätta komjölk.
Att det mesta går till kraftfoder är sant och inte bra, men ingen ursäkt. Att äta kött är mycket mer belastande för miljön än att använda lite mjölkprodukter ibland.

Och sedan använder jag sedan länge både mandelsmör, jordnötssmör och liknande på mackor. Den osten jag pratade om som jag tycker inte g¨r att ersätta är inte direkt "mackosten" och den äter vi av rent ekonomiska skäl väldigt sällan. Men som du skriver, det är subjetktivt vad som är gott. En bit riktigt god ost vill jag njuta av ibland.

Med processat mat anser jag speciellt produkter som innehåller tillsatser för att hålla längre. Min havregröt hemma äter jag direkt, då behöver jag inga konserveringsmedel, stabiliseringsmedel eller liknande. Och så kan jag välja om jag vill ha socker, salt eller vad som helst i...

Karin sa...

Tack Rebecka för din kommentar. Lite snabbt vill jag bara göra klart att vi kan räkna med att ingen soja i någon form flygtransporteras till Sverige.

Lina på Miljövetarna sa...

Helt rätt! Det är himla märkligt att allt detta inte är allmän kunskap.

Anna Howard sa...

Tack för att du kollade upp allt det här. Det är sådana saker som jag själv funderat över men tyckt varit svåra att få någon klarhet i. Nu har du lärt mig något nytt igen!

Linda i Berlin sa...

Det känns alltid som att de som ställer de frågorna och har de argumenten inte vill att det ska vara på något annat sätt.

Det där med att sojan skulle vara en sån miljöbov är att bita sig i svansen om man säger. Om alla skulle äta vegetariskt istället så skulle det ju inte var något problem.

Jag tycker tvärtom när det kommer till smaken, jag får kväljningar av komjölk och har inte druckit det sedan jag var 15 år. Smaken är så otroligt olika. Jag använder soja- och havremjölk i matlagning och det funkar alldeles perfekt.

Jag skrev ett mjölkinlägg för ett tag sedan också där jag motargumenterar att det skulle vara så himla nyttigt med mjölk. Läs gärna om du har lust:
http://soiliveinberlin.wordpress.com/2013/03/15/mjolkens-goda-sidor-eller-inte/

Anonym sa...

Tack för att du delar med din kunskap på ett sånt lättförståeligt och vettigt sätt. Guld värt!

Anonym sa...

Är det någon som vet hur man gör yoghurten av havre och soja?
Spontan misstänker man ju avancerat processande

Anonym sa...

Här lite intressant läsning när det gäller soja. http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/ar-soja-bra-eller-daligt/