5 april 2013

"Eftersom vi gör det är det okej"

Jag vet att det är lite sent, men nu tar jag mig äntligen tid att rekommendera en halvtimme riktigt bra radio. På påskafton intervjuades Svenska livsmedelsföretagens styrelseordförande Göran Holm av ekots suveräna miljöreporter Malin Olofsson.

Hon ställde alla de där frågorna man själv hade velat ställa. Om producenternas ansvar för de förhållanden maten produceras under. Som till exempel det där med den brasilianska sojaproduktionen för Sveriges alla kött- och mjölkdjur. De sterila sojafälten som besprutas med kemikalier som är förbjudna i EU. Människor som blir sjuka och dör av det. Den sojan importerar vi så att vårt "närproducerade" svenska kött ska bli så billigt som möjligt. 

Det är apropå den cyniska sojaimporten som lyssnarna bjuds på det här närmast filosofiska uttalandet:
- Är det här okej?
- Nej, på sikt är det inte okej.
- Är det okej nu?
- Ja, eftersom vi gör det så är det okej.
Kunde det sägas bättre? 

Eftersom vi gör det, så är det okej. 

Det var en del som föll på plats när jag hörde honom säga det. Det är mycket som varit okej genom den mänskliga historien. Slaveri, förbud för kvinnor att rösta eller att röka på krogen till exempel. Det var okej eftersom vi gjorde det då. Nu är det till exempel okej att konsumera 85 kilo kött per person och år och att flygsemestra flera gånger om året. Trots att vi vet vad det får för konsekvenser. 

Den sorgliga insikten är att det som de flesta gör helt enkelt är okej, eftersom de gör det. Fast det inte alls är okej egentligen.

Vem bestämmer vad som är okej? Göran Holm på Livsmedelsföretagarna? Eller får jag bestämma också?

Jag tycker inte att det är okej med köttindustrin och de mängder kött och mjölk som vi i rika världen konsumerar. Jag tycker inte heller att det är okej att slentrianflyga på semester. Varken nu eller på sikt.

Lyssna på Ekots Lördagsintervju

Lyssna: Göran Holm 20130330 12:56

Och läs Matens pris av Malin Olofsson och Daniel Öhman.

5 kommentarer:

Marit sa...

Så lustigt att jag precis lyssnade på programmet. Jag satt också som förstummad. Vad ska en säga? Det är ett helt sjukt resonemang.

Elin sa...

Väldigt intressant. Det får en verkligen att tänka efter lite extra.

Millas Hälsoblogg sa...

Intressant ska lyssna :)

Sandra sa...

Tack för en riktigt bra blogg! Jag blir riktigt inspirerad av den. Keep up the good work!

Anonym sa...

Tack för bra skrivna texter och en blogg som, precis som Sandra kommenterar " inspirerar ".

Mvh, Micke - www.gnews.se