20 maj 2013

Därför ekologiskt

Idag drog Naturskyddsföreningen igång en viktig kampanj som handlar om mat, om det ohållbara med kemikaliejordbruket och allt vi har att tjäna på att välja ekologisk mat. Kampanjen inleds med att presentera en ny rapport om hur övergången till 100 % ekologisk matproduktion är möjlig.

Som stolt medlem i Naturskyddsföreningen kan jag bara instämma och göra allt jag kan för att sprida det viktiga budskapet: Byt till eko, varje gång det är möjligt! 

Föreningen har gjort ett snyggt jobb med kampanjsajten. Och det behövs nog kunskapspåfyllning hos var och en av oss, mig själv också. Vi vet att det är schyst med ekomat, men om vi inte vet riktigt varför är det lättare att "glömma bort" att välja eko om det skulle skilja några fler kronor än man förväntat sig jämfört med den konstgödslade och besprutade varan. 

Så läs på nu! Har ni kommit ända till min blogg kan ni gott klicka er vidare. Jag är speciellt förtjust i listor, som t ex den här: 5 viktiga varor att byta till eko.

Vindruvor - viktigt att välja eko!
På listan finns t ex vindruvor. Inte för att jag köper druvor så ofta (typ aldrig), men en och annan pava vin blir det ju. Vinindustrin är enorm, och efter att ha tänkt efter i sådär fem sekunder inser jag att det inte håller att välja annat än ekologiskt eller Fairtrade-märkt vin. Som tur är finns det mycket att välja på nuförtiden. 

En annan intressant grej är potatisen, som också är en stor industri - den mest besprutade grödan i Sverige. För mig tog det emot lite när jag började köpa ekopotatis. Jag hade liksom vant mig vid att potatis skulle vara nästan gratis, och så fick jag helt plötsligt betala typ 15 kr kilot! Hjälp det är mer än dubbelt så dyrt! Men hallå - 15 kronor - kom igen! (Ja, jag har råd.) Var det kanske den besprutade potatisen som var för billig?

En annan finfin lista är den här med sju myter om ekologisk mat. Massor av bra argument. Min favoritmyt är som trogna läsare säkert vet: "Men det är inte ekologiskt som är grejen - vi ska handla svenskt!"

Det klockrena svaret: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer.

Edit 21 maj: Naturskyddsföreningen verkar ha en hel del problem med sin sajt just nu, tyvärr. Om länkarna inte funkar, ge dem lite tid, så går det säkert bättre om en stund :)

7 kommentarer:

Färgflickan Esmeralda sa...

Naturskyddsföreningens listor är himla bra! Jag har också läst dem och delat. Det är som du skriver, många vet att det är bra med eko, men inte riktigt varför och då är det svårt att motivera de där extra kronorna...

CrimsonAnna sa...

Jag gillar Naturskyddsföreningens listor och guider. De gör det på ett sådant bra och jordnära sätt.

Har förövrigt lagt upp dig på min lista över läsvärda bloggar i min egen blogg nu =)

Anonym sa...

Men det måste väl vara en väldigt skillnad på vindruvor som odlas till att äta färska och de som odlas för vin? Är besprutningen verkligen lika allvarlig vid vintillverkling?

Åsa Carlsson sa...

Tack för tipset! Sådana listor är ju värda att sprida vidare. Mat och miljö engagerar... hälsar "en annan stolt medlem i Naturskyddsföreningen"

Karin sa...

Hej,
Ja visst är listorna bra! Jag hörde att det blivit ett sånt tryck på Naturskyddsföreningens sajt med den här kampanjen att sidan kraschade. Fortsätt sprid :)

Anonym, tack för ditt svar. Jag antog bara helt utan att ha fakta att användningen av bekämpningsmedel var lika illa oavsett om druvorna ska bli vin eller ätas som de är. Har du mer info, dela jättegärna med dig.
Naturskyddsföreningen gjorde en undersökning för några år sedan där de hittat rester av bekämpningsmedel i alla icke-ekologiska viner de undersökt.

Även om jag själv inte har full koll på om vin-vindruvor är lika besprutade som frukt-vindruvor så tänker jag att det inte finns någon anledning att välja oekologiskt vin. Inte nu när det finns så mycket att välja på.

Anonym sa...

"På listan finns t ex vindruvor. Inte för att jag köper druvor så ofta (typ aldrig), men en och annan pava vin blir det ju. Vinindustrin är enorm, och efter att ha tänkt efter i sådär fem sekunder inser jag att det inte håller att välja annat än ekologiskt eller Fairtrade-märkt vin. Som tur är finns det mycket att välja på nuförtiden.
"

När det gäller vin är det ju så att 100% av alla producenter odlar ekologiskt, så gott de går. Ingen producent vill ha annat än rena saker i sina viner. Att man inte väljer att betala dyra kostnader för att bli medlem i någon "eko förening" typ KRAV, är på grund av att det året när allt går åt skogen, vill man kunna bespruta, vattna osv för att inte förlora en hel skörd och ett års inkomst...
Alltså ekologiska viner behöver inte vara uppmärkta som "EKOLOGISKT"...

Karin sa...

Hej Anonym,
Jag är lite nyfiken på din källa till att alla vinproducenter i princip odlar ekologiskt. Det som Naturskyddsföreningen hittade i sin undersökning verkar ju visa på motsatsen.
Och jag tror att även KRAV-bönder får vattna :)