4 maj 2013

Hemmagjord sojamjölk
Nu har jag nått nya höjder i vegannörderiet. Här ska ni höra: Jag har köpt en sojamjölkmaskin!

Jag har aldrig testat att dricka hemgjord soja- eller mandelmjölk förut, så det här var lite att köpa grisen i säcken. Men tanken på att kunna göra mjölk nästan gratis (sojabönor till en liter mjölk kostar max ett par kronor) och sedan slippa alla kartonger till återvinningen. Och så miljövinsten av att inte transportera vätskan, utan bara de torkade bönorna. Måste testa!

Det finns inte så mycket sojamjölkmaskiner att köpa i Sverige, och den enda jag hittade var SoyMaster för 1300 kr. Ett snabbt överslag utifrån att vi gör av med 3 liter sojamjölk i veckan à 20 kr så har vi tjänat in hela kostnaden på 4-5 månader.

Så för alla nyfikna - hur funkar den? Jo, jag lägger 75 g sojabönor i blöt över natten. Sedan lägger jag dem i maskinen, häller i 1 liter vatten och trycker på en knapp. Maskinen kokar upp vattnet, maler bönorna och silar dem - allt är klart på en kvart!

Den första grejen jag upptäckte var att mjölken behövde en andra silning, annars blev den grynig. Jag körde den genom en saftsilduk, så var problemet löst. Sedan skulle den smaksättas, och här fanns inga färdiga recept. Den första litern smaksattes med 1 krm havssalt, 2 msk agavesirap och 1 krm vaniljsocker. Det blev gott, men smaksättningen är något som behöver förfinas efter hand. Jag kan märka en något bitter eftersmak, men inte mer än att den går att vänja sig vid. Nästa sats kanske får rårörsocker istället.

Mjölken smakar inte som Alpro köpemjölk. Det hade jag inte förväntat mig heller. Men jag är glatt överraskad över hur enkelt och smidigt det var. Jag tror att jag och SoyMaster kommer att bli goda vänner…

PS. Nu ligger sötmandel i blöt för nästa test - hemmagjord mandelmjölk :)

6 kommentarer:

Matilda sa...

"slaggprodukten" går utmärkt att använda i matlagning, sök på okara så hittar du säkert finfina recept. Jag brukade få "resten" från en flatmate som gjorde sojamjölk 2-3 gånger i veckan och fick mycket över. Fungerar fint att steka med lite rivna rotfrukter men behöver lite kryddor.

Färgflickan Esmeralda sa...

Spännande! Hemmagjord mjölk är riktigt bra... min favorit är hasselnötsmjölk, men tycker även om sesammjölk och mandelmjölk!

Jonas sa...

Jag undrar dock om det verkligen behövs en specialmaskin till det, i varje fall havremjölk går bra att göra genom att köra i en matberedare och sen sila, och skaka, och tillsätta enligt recept (sirap o salt.)

Mitt dilemma är att det smakar lite mindre gott, och att det därför är svårare att locka familjemedlemmar att gå över från animalisk mjölk...

Linda i Berlin sa...

Jag ska testa att göra både sojamjölk och mandelmjölk i vår nya mixer. Och jag har, som Matilda, sett massor av tips att man kan använda det som blir över till att laga mat med i kakor och annat.

Sebastian Geijer sa...

Hej Karin!
Kul att du gillar maskinen och dessutom skriver om den! Det gillar vi skarpt och tackar så mycket.
Vi kommer så småningom att ta fram ett mer omfattande recepthäfte men har från våra kunder fått så stora variationer på vad "rätt" mängd salt, sötning och annan smaksättning är att vi väntat med det, det är ju inte så dyrt att prova sig fram till sin egen favorit...

Ha en fortsatt bra sommar och tveka inte att höra av dig om du skulle ha några frågor om maskinen eller oss!
Med vänlig hälsning
Sebastian Geijer på
www.naturalgoods.se

Karin sa...

Hej,
Idag har jag skrivit ett inlägg till om sojamjölksmaskinen, efter att ha haft den i tre månader. http://www.karinsmiljoblogg.com/2013/08/recenserar-sojamjolksmaskinen.html