17 maj 2013

TCO-certifieringen goes mobiltelefon

Schyst hållbarhetsmärkning för IT
- nu med smartphone också.
Äntligen säger jag! Den första smarta mobiltelefonen har nu blivit TCO-certifierad - och vips blev det lite lättare för den som behöver en mobil och funderar på att köpa en så schyst som möjligt.

Nej det är banne mig inte lätt med IT och telefoni. En vanlig smartphone eller laptop har en leverantörskedja som ser ut som ett trassligt garnnystan. Att ha koll på att allt gått rätt till i hela produktionskedjan kan kännas oöverstigligt, men svenska TCO Development tar sig an uppgiften och certifierar olika typer av datorer och IT-produkter. Som vilsen konsument är de seriösa tredjepartsmärkningarna vad jag har att hålla mig i när jag behöver köpa nytt.

TCO Development ägs av TCO, alltså facket. Från början handlade det mest om strålande bildskärmar ur ett arbetsmiljöperspektiv och de TCO-märkte bildskärmar på löpande band med början redan på 90-talet. Efter hand har TCO-märket utvecklats och nu handlar det om mycket mer än bara arbetsmiljö för användaren:
"TCO Certified har ett livscykelperspektiv och ställer bland annat krav på socialt ansvar i produktionen, reducering av skadliga ämnen, återvinning och hälsa/säkerhet."
Det som började som en garanti för att fackets medlemmar skulle slippa utsättas för skadlig strålning har utökats till att gälla arbetsförhållanden för dem som tillverkar grejerna och de viktiga miljöaspekterna med kemikalier och återvinningsmöjligheter. Märkningen har också fått stort internationellt genomslag. Ja, och som medlem i ett TCO-fackförbund får jag väl känna mig delaktig i den här utvecklingen, antar jag. Tack igen, facket :)

Det blev Samsung Galaxy S4 som blev den första TCO-certifierade smartphonen. En mobil som kanske är i en väl hög prisklass för många, men förhoppningsvis hänger fler tillverkare och modeller på framöver. Och tips till alla som behöver köpa ny dator, skärm, surfplatta eller annan IT-pryl - kolla om det finns någon TCO-certifierad. Du hittar ingen bättre tredjepartsmärkning som gäller både miljö och socialt ansvar.

1 kommentar:

Ekolisa sa...

Ja vad säger man - äntligen! Tack för info och bakgrund om TCO-märkningen, den borde uppmärksammas mer.