23 augusti 2013

Om miljö på jobbet

Idag fick jag påfyllning av energi genom att käka lunch med två härliga personer från en annan stor idéburen organisation än den jag själv jobbar i. De hade kontaktat mig för att de ville höra mer om miljö- och hållbarhetsarbetet på mitt jobb och då är jag inte nödbedd att haka på! För det första blir jag smickrad å mitt jobbs vägnar när någon annan sneglar på oss för inspiration. Därefter får jag energi av att träffa nya engagerade personer och prata om det jag brinner för. Och när jag går från samtalet får jag dessutom hybris och glädjefnatt vid insikten att det vi gjort hos oss inspirerar någon annan att jobba systematiskt med miljö och hållbarhet i sin organisation. 

Det är fem år sedan vi började vårt miljöarbete på mitt jobb. Vi hade ingenting mer än ett litet gäng med jobbarkompisar som tyckte att vi kunde bli en mer miljövänlig arbetsplats. Vi hade ingen aning om hur. Att se tillbaka på resan därifrån till att bli miljödiplomerade och hela tiden utmana oss att ta nästa steg i miljö- och klimatarbetet är rätt skönt ibland. 

Det händer att jag får frågor från bloggläsare som också vill få igång miljöarbetet på jobbet. Jag säger kör! Det finns inget som hindrar! Boka ett möte med någon lämplig chef och säg vad du vill förändra. Snacka ihop er några stycken och bestäm var ni skulle kunna börja. Återvinning? LED-lampor? Ekologiskt kaffe? Vegetarisk konferensmat? Vad är de största klimatbovarna hos er? Använd facket som stöd för ert inflytande. Kanske kan ni på sikt få möjlighet att ta hjälp från någon miljökonsult för att kunna jobba mer systematiskt?

Kom igen, allt är möjligt! 

För mig började det med att jag var sur på att vi hade riktlinjer att datorerna skulle stå på dygnet runt för att det eventuellt skulle uppdateras på nätterna (kom igen!). Och fem år senare är den tjatiga tjejen miljösamordnare och de flesta tycker att det är självklart med våra vegetariska måltider på konferenser och utbildningar, kurser i eco-driving, svanenmärkta trycksaker och funderar på om det är 2014 eller 2015 vi ska börja undersöka om det är möjligt att installera solceller på huvudkontorets tak. Det var lite trögt i början, men sedan kom hela ketchupflaskan :)

Trevlig helg!

1 kommentar:

miljopiloterna sa...

Bra gjort! Jag vill göra samma sak - ska bara skaffa mig ett jobb först! ;-)