19 augusti 2013

Recenserar sojamjölksmaskinen

Min hemmamjölk.
Jag köpte en sojamjölksmaskin för några månader sedan. Jag utlovade en recension efter att ha använt den ett tag och det kan väl vara hög tid nu.

Jamen den är jättebra, tackar som frågar! 

Jag köpte en Soymaster från Naturalgoods.se. Hela poängen är att kunna göra mjölk hemma med enbart sojabönor och vatten. Maskinen både värmer, mal och silar och på något magiskt vis blir 75 gram torra sojabönor förvandlade till 1 liter sojamjölk på 20 minuter. 

Jag tycker att mjölken blir god. Nu brukar jag inte dricka sojamjölk direkt som den är (vill jag ha ett glas mjölk tar jag havremjölk), utan främst har jag den på morgongröten och i matlagning/bakning. Jag ska inte säga att den smakar som köpe-alpro. Den smakar mer av själva sojabönorna. Lite ovant i början men jag har inga problem med smaken alls. Min man är dock skeptisk och tycker att den smakar "för starkt". Minus är att den inte funkar bra i kaffet - den skär sig och ger en lite konstig bismak. 

I matlagning och bakning funkar hemmamjölken som vilken köpemjölk som helst. Jag har bakat både pannkakor och bullar med den. 

Så här gör jag:
75 g torra sojabönor läggs i blöt minst 8 timmar. Lägg dem i maskinen enligt instruktionerna fyll på vatten och låt den göra sin grej i 20 minuter tills den piper. Sedan behöver den silas genom silduk, annars blir den för grynig. Och smaksättas, till exempel så här: 1 rågat krm havssalt, 1 tsk stevia, 1 msk strösocker, 1msk vaniljsocker. 
Det blir en liter mjölk. Inga förpackningar, ingen transport av vätska och råvaran är ekologisk. Kostnad: Typ 4 kr litern. Till och med billigare än den subventionerade komjölken som jag ju ändå måste betala till via skattsedeln. Och definitivt billigare än en liter köpesojamjölk som brukar ligga uppåt tjugan litern.

Jag har också gjort mandelmjölk och hasselnötsmjölk. Blev jättegott det med, men inget jag gör till vardags.


Havremjölk ska tydligen också gå att få till enligt instruktionen, men det lyckas jag inte alls med. Köper Oatlys ibland istället. 

1 kommentar:

Sebastian Geijer sa...

Hej Karin!
Har mailat dig lite tips och råd vad det gäller Havremjölk som jag hoppas hjälper. Hör gärna av dig om du skulle ha några andra frågor, och tack för recensionen!

Mvh
Sebastian Geijer
VD NaturalGoods AB