7 september 2013

Börjat skolan!

Första dagen i skolan...
Oj, har det bara gått en vecka? Fem dagar i själva verket, sedan jag började mitt studieår om hållbar samhällsutveckling på universitet. Jag ska bara säga det en gång till: Åh vad jag är glad att jag bestämde mig för att göra detta! 

Vi har rivstartat med långa föreläsningsdagar på temat Naturresurser och hållbar utveckling. Vi har till exempel pratat om definitioner på hållbar utveckling och redan där blir det komplicerat. Alla vill ha en hållbar utveckling, men olika personer menar ändå helt olika saker. Framför allt när det gäller vägen dit när vi dessutom måste inse att miljö, samhälle och ekonomi hör ihop. Vår första uppgift var att titta närmare på ett företag eller organisation och se hur de beskriver sitt hållbarhetsarbete. Min gissning är att det finns lika många definitioner som det finns företag. 

Vi har också försökt definiera vad ett miljöproblem är och i samband med det tittat på Sveriges 16 nationella miljömål - hur förhåller de sig till varandra, och går det att uppnå ett mål utan att försvåra ett annat? Många fina ord blir det...

Det har varit en vecka med en crash course i det naturgeografiska systemet, om endogena och exogena processer, naturresurserna som delas in i flödande, fond- och lagerresurser, bergarter, vatten, sjöar, hav nederbörd och markvattenbalans... 

Ja, man får vara vaken för att hänga med om man som jag inte läst någon naturkunskap sedan ettan på gymnasiet. Jag suger åt mig som en svamp. Det bestående intrycket så här efter fem dagar kan sammanfattas så här: Herregud i himlen vad komplicerat allt är! Hållbarhet, miljö och klimat handlar om hela jorden och alla människor och allt annat levande. Allt hänger ihop!

Det här är självklarheter så klart. Men att ägna tid åt att läsa på om hur jorden fungerar är en väldigt nyttig övning för mig. Jorden är full av resurser som ger mig möjlighet till ett gott liv. Tack så mycket. Samtidigt måste jag fatta att dessa naturens fantastiska resurser är de enda jag har. Den här påfyllningen av allmänbildning om hur jorden fungerar med vatten, bergarter, luftströmmar, växter och djur ger mig en ny känsla för den gamla fina klyschan "det finns bara ett jordklot". Vi har allt vi behöver, men det är fullt möjligt att förstöra en massa viktiga resurser så att vi inte kommer åt dem mer. Och ja, vi är på god väg.

Nej, jag ska inte bli sentimental. Jag kommer att skriva mer här efter hand om mina insikter och funderingar, som jag känner på mig kommer att bli många. Till exempel det där om peak fosfor som jag hör om ibland, men skakar av mig, för att det verkar så komplicerat och läskigt. Eller om vatten, som det är lätt att tro att det finns oändligt av. 

1 kommentar:

Cat sa...

Lycka till med studierna! :)