18 september 2013

Isbergssallad och spanskt grundvatten

En boll med spanskt grundvatten.
Jag lär mig om grundvatten på utbildningen. Grundvatten går fint att använda, så länge man inte använder det fortare än det fylls på. I Spanien används grundvatten till de enorma grönsaksodlingar som försörjer oss med tomater och isbergssallad hela vintern. På sina ställen sjunker Spaniens grundvatten snabbt - var det med en meter om året?

Vänta nu... Vad består tomater och isbergssallad av? Typ 95 % vatten. Spaniens sjunkande grundvatten packas alltså i lådor och fraktas upp till Sverige, där vi har överflöd på färskvatten. Vad håller vi på med?

Jag vet att jag förenklar. Spanien behöver kunna exportera. Vi behöver frukt och grönsaker även på vintern, och vattnet som följer med själva grönsaken i exporten är bara en bråkdel av allt vatten som gått åt till att odla den. Men vi behöver tänka efter vad som händer om vi bara fortsätter. För Spanien är det definitivt inte hållbart att fortsätta tära på grundvattennivåerna. Och vi får sluta ta för givet att alla frukter och grönsaker ska finnas på hyllorna året om. Jag tänker mest på isbergssallad, gurka och tomater, som vi älskar att slentrianköpa utan att tänka. Det smakar ju inte ens något! 

Kolla säsongsmat.nu för att hitta bra grönsaker, som definitivt smakar mer än isbergssallad och spanska tomater i januari.1 kommentar:

CrimsonAnna sa...

Slentriangrönsak! Vilken fantastiskt ord-det lånar jag till mitt eget ordförråd.